maanantai 27. tammikuuta 2014

Tee-se-itse: Yllätyspurkki ja lahjakortit

Sulhanen kielsi minua ostamasta syntymäpäivälahjaa, joten päätin järjestää tuon pienen kylpyläloman. Sehän ei varsinaisesti ole ostamista, eihän? Halusin kuitenkin, että kaksvee saa mahdollisuuden antaa isälleen syntymäpäivälahjan, joten aloin miettimään jotain sopivan pientä lahjaa, johon ei tuhlattaisi suurta summaa rahaa. Törmäsinkin Oh Happy Day -blogissa ihan loistavaan syntymäpäiväprojektiin, jonka alkuperäisenä kohteena olivat lapset. Päätin itse soveltaa ideaa myös lapsenmielisille aikuisille.

Yllätyspurkin valmistukseen tarvitset metallisen säilykepurkin avausmekanismilla, siististi leikkaavan purkinavaajan, tulostetut etiketit tai paperia ja kyniä, kuumalimaa (tai pikaliimaa) sekä erilaisia täytteitä purkin sisälle. Projekti alkaa siitä, että säilykepurkista poistetaan alkuperäinen etiketti ja purkin pohja leikataan pois. Tärkeää tässä on nimenomaan se, että purkki avataan pohjasta, jolloin kansi jää täysin koskemattomaksi. Sitten purkki tyhjennetään ruoanlaiton yhteydessä ja tiskataan. Tiskaamalla vältytään siltä, että yllätyspurkista paljastuisi pienten tilpehöörien lisäksi myös yllättävä tomaattimurskan tai herkkusienten haju.


Kun purkki on tiskattu, kuivataan se huolella ja kiinnitetään etiketit. Itse tein kuvankäsittelyohjelmalla etiketin purkin kylkeen sekä raitakuosia purkin pohjaan. Mainittakoon myös, että pohjan raitakuosi on tarkoituksella epäsäännöllinen. Nämä sitten liimaillaan kuumaliimalla kiinni purkin kylkeen sekä pohjapalaan.

Seuraava operaatio onkin koristenauhojen kiinnittäminen purkin kanteen. Leikellään siis purkin pohjaan tulevasta paperista sekä vanhoista kirjoista pyöreitä paloja, jotka neulan ja langan avulla pujotellaan ketjuiksi. Kun nämä ketjut kiinnittää purkin kanteen (eli täyttövaiheessa pohjaan), nousevat ne purkkia aukaistessa kannen mukana. Vaihtoehtoja tällaisille erilaisille koristerimpsuille on vaikka kuinka.


Seuraavaksi koristeketjut työnnettään purkin sisälle ja sen jälkeen purkki täytetään halutuilla tavaroilla. Tässä tapauksessa siis muutamalla suklaakonvehdilla, kahdella Veikkauksen arvalla sekä omin kätösin tehdyillä lahjakorteilla. Tämän jälkeen voi purkin pohjan liimata kiinni. Liimaaminen on kuitenkin hieman haastavaa hommaa, joten en suosittele sitä heikkohermoisille. Itse nimittäin meinasin heittää koko purkin seinään, kun huomasin, ettei pohja asettunut kauniisti huonosti asetellun pohjapaperin vuoksi.No, projekti kuitenkin päättyi onnellisesti. Eilen isä ja tytär yhdessä avasivat yllätyspurkkia ja tutkailivat innolla sen sisältöä. Yllätyspurkki kirvoitti sekä saajan että antajan kasvoille leveän hymyn, joten tämä oli oikein hyvä päätös rentouttavalle viikonlopulle.

Tähän loppuun laitan vielä kuvat tekemistäni lahjakorteista. Tein yhteensä kahdeksan lahjakorttia kuvankäsittelyohjelmalla, minkä jälkeen tulostin ja leikkasin ne. Sen jälkeen laitoin kaikki kahdeksan lahjakorttia yhteen pinoon ja hurautin ompelukoneella niihin repäisyreunan. Otin siis ompelukoneesta ennen tätä kaikki langat pois, ja yllätyksekseni huomasin ompelun sitoneen kaikki lahjakortit tiukasti yhteen. Varmistin pysyvyyden kuitenkin liimaamalla korttien oikeat reunat yhteen. Nämä olivat ehdottomasti sulhasen suosikit koko lahjassa!


Ajattelin, että tällaiset purkit voisivat olla mainio yllätys myös häiden lapsivieraille! Sisälle voisi laittaa esimerkiksi tikkarin, ilmapalloja, värikyniä ja vaikka mitä muuta pientä ja halpaa. Parasta näissä on se, ettei näiden tekemiseen mene kohtuuttoman paljon aikaa. Näin ollen meidänkin hääjuhlaamme saapuvalle suurelle lapsikatraalle voisi näitä tehdä.

15 kommenttia:

 1. Nuo itse tehdyt lahjakortit on kyllä mainio idea. Olen itse tehnyt myös miehelleni joskus tuollaiset ja hän oli niistä kyllä enemmän kuin innoissaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä voisi hyvin soveltaa myös esimerkiksi sukulaisten lahjoihin tarjoamalla esimerkiksi lastenhoitoapua. :)

   Poista
 2. Onpas söpöä! Tosi hyvä idea! Käytä ihmeessä häissänne, lapset ovat varmasti innoissaan:)

  VastaaPoista
 3. Pelkään (okei, no inhoan) peltipurkkeja, saan niistä aina haavoja. Mutta tuollaiset lahjakortit on loistoidea, ja olen itsekin tehnyt tuollaisia usein lahjaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole koskaan saanut näistä avausmekanismin sisältävistä purkeista haavoja. Haavoja ovat aiheuttaneet minulle ainoastaan purkit, jotka avataan niillä yksinkertaisilla purkinavaajilla. Kyseisten avaajien jättämät röpelöreunat ovat tosi teräviä!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. No, ainakin mies tykkäsi. :) Häiden lapsivieraat ilahtuisivat myös varmasti.

   Poista
 5. Ihana idea! :)
  Itse kyllä harkitsisin tuota lapsille purkkien antamista, juuri niiden haavojen vuoksi.
  Nuo säilykepurkkien kannet on aivan älyttömän teräviä ja lapset aivan älyttömän taitavia yleensä satuttamaan itsensä niihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kaksveellä on ilmeisesti ollut sitten aika hyvä tuuri. :D No, onneksi tässä on vielä aikaa pohdiskella asiaa.

   Poista
 6. Aivan ihana idea! Oot kyllä näppärä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten minulla on vain liikaa aikaa... ;)

   Poista
 7. Ihana idea! Itse tehty ja saajaa mietitty -parhaimpia lahjoja ne :)

  VastaaPoista