maanantai 20. tammikuuta 2014

Tee-se-itse: Maalatut lasipurkit


Kaisan Pitsiä & Minttua -hääblogi on ollut valtava innoittaja minun projekteilleni viime aikoina. Viime vuoden lopulla Kaisa maalasi lasipurkkeja, joita olin ihaillut aiemmin Pinterestin kautta. Aiemmin olin tyytynyt vain ihailemaan purkkeja, mutta viime viikolla sain kipinän nurkissa lojuvien purkkien ja pullojen maalaamiseen. Tällä kertaa mentiin yrityksen ja erehdyksen kautta voittoon.


Ensimmäiset purkit maalattiin Maston Modena -alkydimaalilla. Ne onnistuivat todella hyvin: maali levittyi helposti pelkästään purkkia pyörittelemällä, kiinnittyi hyvin ja kuivuikin kohtalaisen nopeasti. Ainoa miinus tuossa maalissa oli sen voimakas haju - ensimmäisten yritysten jälkeen siirryttiinkin sitten jatkamaan projektia autotallin puolelle. Onneksi isän luona on riittävästi tilaa, sillä meillä kotona olisi ollut tällaiseen projektiin aivan liian ahdasta.

Tuota Modenaa meillä oli sen verran vähän, että päätimme kokeilla myös toista alkydimaalia, eli kuvassa näkyvää Miranolia. Lopputulos oli katastrofi. Onneksi ehdimme laittaa sitä vain yhteen pulloon. Maali oli jäykkää ja kuitenkin huonosti kiinnittyvää, eikä ohentaminenkaan parantanut lopputulosta. Päätimme siis hylätä tämän loistoajatuksen ja jatkaa Modenan käyttöä.

Näiden purkkien ja pullojen maalaaminen on älyttömän helppoa, mutta muutama asia täytyy ottaa huomioon. Erityisesti valkoista väriä käytettäessä kannattaa huomioida, että lasi voi olla sävyltään ja paksuudeltaan hyvinkin vaihtelevaa. Osa tekemistämme purkeista on siis harmaampia tai sinertävämpiä kuin toiset. Alla olevassa kuvassa molemmat purkit on maalattu Modenalla, mutta toinen on kirkkaanvalkoinen ja toinen taas harmaampi lasin paksuudesta (ja ties mistä muustakin) johtuen.


Lisäksi on hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja. Osa minun purkeistani oli seissyt turhan pitkään ilman suojaa, joten pulloon oli ehtinyt kertyä pölyä, jota en heti hoksannut huuhdella pois. Näin ollen pöly sekoittui maaliin ja näkyi valoa vasten katsottuna ikävinä läikkinä pullossa. Yksi huonosti pesty pullo oli myös eksynyt maalattavien joukkoon. Ennen maalausta likaa ei pullon sisäpuolelta erottanut, mutta valkoiselta maalipinnalta se paistoi hyvinkin selkeästi. Onneksi tuo likatahra on satiininauhojen avulla peitettävissä.Tarkemmat ohjeet lasipurkkien ja -pullojen maalaamisesta voi googletella tai katsella Kaisan blogista. Itse en käyttänyt lainkaan pensseliä apuna, mutta halutessaan sitäkin voi varmasti hyödyntää. Meillä tullaan tuhlailemaan näiden parissa melkoinen määrä työtunteja vielä tällä viikolla.

6 kommenttia:

 1. Hieno lopputulos! Oon kateellinen sun innokkuudelle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kieltämättä itsekin tyytyväinen lopputulokseen. :) Vain tuo likainen ja toinen pölyinen pullo häiritsevät... :D

   Poista
 2. Mainio idea tämäkin! Sinnikkäästi jaksat kokeilla monella eri tavalla asioita :) upeita näistäkin tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun pakkomielteisesti pyrkii parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, syntyy sekä onnistumisia että näitä opettavaisia epäonnistumisia. :)

   Poista