maanantai 9. joulukuuta 2013

Pienen budjetin häät?

Kuva

Tunnustan viettäneeni muutaman unettoman yön hieman surullisin mielin tämän hääsuunnittelun takia. Oikeastaan ärtynyt, stressaantunut ja ahdistunut taitavat olla kuvaavampia sanoja. Hääsuunnitteluun liittyy niin monta muistettavaa, toteutettavaa ja hankittavaa asiaa. Vaikka nautinkin suunnattomasti häiden suunnittelusta, osuu matkalle välillä tuollaisia mörököllipäiviä. Miksi? Suurin syy on varmasti raha. Hääjuhlaan uppoaa järkyttävän suuri summa rahaa - olkoonkin sen arvoista.

Olen monta kertaa ehtinyt haikeilemaan pienten, perhepiirissä vietettyjen häiden perään, vaikka tiedänkin haluavani tärkeänä päivänämme lähellemme kaikki nämä ihmiset, jotka nyt kutsumme. Stressiä lisää kuitenkin valtavasti se, että häiden jälkeen meillä pitäisi olla takataskussa se kakskymmentätuhatta euroa rahaa. Jokaista hankintaa ja ylimääräistä panostusta varten olen siis joutunut harkitsemaan melkoisesti, joidenkin vuoksi vuodattamaan muutaman kyyneleenkin.

Nämä ahdistukset saivat minut pohtimaan samoja asioita, joita Korppu taannoin käsitteli. Mitä jos häihin voisikin käyttää vain muutaman tuhatlappusen? Jos hääbudjetti olisi kolmetuhatta euroa, mitä tekisimme? Millaiset häät järjestäisimme? Millaisella kokoonpanolla juhlaa vietettäisiin? Eräänä unettomana yönä teinkin hieman laskelmia ja keräsin ajatuksia kasaan pikkubudjetin häistä.

Kuva

Koska emme haluaisi tinkiä kovasti juhlan laadusta, kutsuisimme vain lähimpiä ihmisiä: vanhemmat, sisarukset perheineen, vain satunnaisia lähimpiä sukulaisia ja ystäviä. Yhteensä tästä tulisi noin viisikymmentä vierasta, jotka varmasti kaikki saapuisivat paikalle. Pitopalvelua tuskin hankkisimme, vaan tekisimme muutaman sisareni ja isäni kanssa runsaan salaattipöydän lukuisine variaatioineen, mies toisi töistä luomuleipää. Sen sijaan että ostaisimme kalliin hääkakun, uppoutuisin minulle mieleisen aktiviteetin pariin ja leipoisin useita erilaisia kakkuja, joiden avulla saisimme koottua herkullisen kakkubuffetin. Tähän yhdistäisimme vielä pari suurta kulhoa karkkia, minkä jälkeen makeannälkä olisi selätetty juhlijoilta.

Koska juhlijoita olisi vähän ja budjetti pieni, emme luultavasti satsaisi rahallisesti juhlatilaan. Keväthäiden sijaan pitäisimme luultavasti kesähäät ulkosalla. Sade voi toki silloinkin yllättää, mutta onneksi lähipiiristä löytyy valtavia, kauniita juhlakatoksia. Niiden alla olisi hyvä juhlia myös kesäsateen aikaan. Erilaisia puisia puutarhapöytiä saisimme kerättyä riittävästi kasaan sisarusten ja vanhempien luota. Pöydät somistettaisiin valkoisin lakanoin ja luultavasti samoin pitsisin lasipurkein kuin ensi kevääksi on suunniteltu. Somistekukiksi ostettaisiin muutamia ruusu- ja neilikkakimppuja ruokakaupoista. Lisäksi juhlakatokseen laitettaisiin roikkumaan muutamia pom-pomeja.

Kuva

Toki juhlijoille tulisi tarjota myös juotavaa. Juomat haettaisiin edelleen etelänaapurista, mutta määrän ei tarvitsisi olla niin suuri. Emme tekisi lainkaan boolia, emmekä uhraisi ylimääräistä rahaa pulloviineihin. Ostaisimme ruokajuomaksi siis hanaviinejä sekä olutta. Illalla juhlaväki saisi nauttia miedoista tölkkijuomista sekä mahdollisesti saksalaismarketista ostetuista virvoitusjuomista. Lopullisen juomabudjetin suuruudesta riippuisi se, tarjoaisimmeko kahvin kanssa konjakkia. Mikäli budjetti ei antaisi myöten, ostaisimme vain likööriä. Oikeista astioista saisimme sentään ruokia ja juomia maistella, sillä sisareni uusi yritys tarjoaa muun muassa astiavuokrausta.

Kun budjetti olisi noin pieni, en omaan pukeutumiseeni kovasti satsaisi. Tekisin itse meikin ja kampauskin jäisi varmasti vain hiusten kihartamiseen. Pukua lähtisin ensisijaisesti metsästämään käytettynä, sillä noin pienellä budjetilla uusi puku taitaisi jäädä vain haaveeksi. Sormusasia onkin ihan selvä, sillä käytän äidin vanhaa vihkisormusta. Mikäli se ei olisi mahdollista, etsisin varmasti kapeaa sormusta ihan pienellä kivellä. Kimppu taiteiltaisiin luultavasti itse niistä markettien ruusuista ja neilikoista.

Kuva

Sulhasen pukeutumiseen emme laittaisi varmasti rahaa oikeastaan yhtään, sillä hieno tumma puku löytyy kaapista, samoin juhlakengät ja valkoinen kauluspaita. Uuden solmion verran menisi luultavasti rahaa sulhasen pukeutumiseen. Mikäli budjetti todella olisi näin pieni, en uskoisi sulhasen panevan tässä asiassa hanttiinkaan. Morsiusneidon pukuun voisimme laittaa juuri ne muutamat kympit, jotka siihen on nytkin laitettu.

Juhlan valokuviksi ikuistaisivat sukulaiset ja ystävät, samoin jonkinlaisia potretteja yritettäisiin heidän avullaan saada. Jos meillä kuitenkin jäisi budjettiin ilmaa ja johonkin olisi mahdollista panostaa enemmän, olisi se varmasti juuri valokuvaaja. Pikkubudjetilla kyse olisi kylläkin ihan vain harrastelijakuvaajasta. Musiikki tulisi kaiutinten avulla tietokoneelta ja muu ohjelma olisi ilmaista, kuten meidän oikeassakin hääjuhlassamme. Jonkin verran rahaa menisi kutsuihin ja itse hääjuhlan paperituotteisiin, mutta lopulta tämä summa jäisi aika pieneksi.

Kuva

Mikäli budjettimme todella olisi kolmetuhatta euroa, olisi säästöprosessimme huomattavasti helpompi. Tällä hetkellä budjettimme kun uhkaa paisua liki kahteentoista tuhanteen euroon. Uskon, että voisimme viettää ikimuistoisen ja ihanan päivän myös ilman kaikkia krumeluureja. Mutta kun meillä on mahdollisuus viettää juuri sellainen päivä, josta olemme unelmoineet, niin miksi ei? Hääjuhlaa on tarkoitus viettää kerran elämässä, joten haluamme tehdä siitä meidän näköisemme ja kerätä talteen mahdollisimman paljon mahdollisimman upeita muistoja. Siksi haluamme panostaa sekä valokuvaajaan, videokuvaajaan että mahtavaan ruokaan. Toki panostamme moneen muuhunkin, mutta nämä ovat sellaisia asioita, joista missään nimessä en enää tahtoisi tinkiä.

Entä jos rahaa olisikin ihan rajattomasti? No, se tarina olisikin sitten ihan toisenlainen. Millaisia ajatuksia teillä muilla herää omasta budjetistanne? Kauhistuttaako se vai oletteko tyytyväisiä omaan budjettiinne? Entä jos kaikki olisikin toisin: rahaa olisi viljalti tai sitä olisi todella vähän?

19 kommenttia:

 1. Omaan budjettiin olen tällä hetkellä yllättäen tyytyväinen, ylittyt se on alkuperäisestä. Olen silti hyväksyt omat valintani summan kasvamiselle.
  Vaikka rahaa olisi käytettävissa mielettömästi, pitäisin silti meidän näköiset häät. Vaikka rahaa olisi niin mitään yliampuvaa en silti hankkisi :D häämatkaan panostaisi ehkä enemmän, palkkaisin lomalle lastenvahdin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kirjoitella tässä lähipäivinä vielä noista suuren budjetin häistä. Meilläkään ne eivät olisi mitenkään ylimalkaiset. :) Olisipa muuten ihanaa, kun joku joskus sanoisi, että budjetti on alittunut. ;)

   Poista
 2. Meillä on vieraita 150 ja budjetti vain 7000e kieppeillä, mutta kun rahaa on vähän tuhlattavaksi, niin sitä alkaa yllättävän kekseliääksi ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas oli saapuneita vieraita päälle 60 ja eivät kyllä jääneet pieniksi häiksi, vaikka kaikki hankinnat tehtiin budjetti huomioiden. Budjetti paisui varmasti häämatkoineen kymppitonniin. Kuten Mimmen ja minun esimerkeistä huomataan, tämä kaikki on kovin suhteellista. Tuo päälle 60 vierasta oli myös iso porukka, jolle en olisi missään tapauksessa itse lähtenyt tekemään mitään ruokia. Meilläkin oli kokin lisäksi kaksi tarjoilijaa hoitamassa pelkästään ruokapuolta, vaikka buffetpöydässä tarjoilu olikin. Näinkin suuren porukan ruokkiminen, juottaminen ja viihdyttäminen oli iso urakka, vaikka paljon tehtiinkin itse. En kuitenkaan osaa kuvitella, että sitä olisi voitu hoitaa "pienemmin". Jotenkin tuntuu siltä, että 50-150 tarkoittaa joka tapauksessa kunnon häitä. Erona näiden ääripäiden välillä on lähinnä se kuinka paljon menee rahaa ruokaan. Muuten menot alkavat pyöriä aika samoissa. Juttu on eri sitten kun puhutaan parinkymmenen vieraan häistä. Sen nyt pystyy hyvin itse hoitamaan. Asioita voi tehdä isosti ja pienesti, mutta puolisensataa vierasta on jo sellainen määrä, että pelkäisin työmäärän kuormittavan hääparia ja läheisiä liikaa, eikä juhla olisi enää välttämättä kovin nautinnollinen, kun rentoutumisen tilalla olisi juoksevien asioiden hoitoa. Tämä siis pelkästään omasta kokemuksesta vertailun pohjaksi. :)

   Poista
  2. Mimme: Näinhän se on, että kekseliäisyyttä tarvitaan silloin, kun vieraita on paljon suhteessa budjettiin tai budjetti on muuten vain pieni. Kekseliäisyyden avulla voi säästää paljon, mutta se vaatii myös rutkasti aikaa. :)

   Varpunen: Viidenkymmenen ihmisen häät eivät varmasti kaikkien korvaan kuulosta pieniltä, mutta minun osaltani kyllä. Tämä johtuu siitä, että omista sisaristani ja heidän perheistään jo yksinään muodostuu liki kolmekymmentä ihmistä. :D Meillä siis lähtökohtaisesti kaikki juhlat ovat näitä "pieniä" viidenkymmenen ihmisen juhlia, joissa kaikki on aina hoidettu itse. Toki olisi ihanaa, jos noin pieneen budjettiin olisi mahdollista sisällyttää edes muutama tarjoilija, jolloin homma hoituisi jouhevammin ilman sukulaisten apua. Tuossa olet kyllä ihan oikeassa, että vastaamalla ruokapuolesta itse kuormittaa sekä itseään että läheisiään enemmän kuin pitopalvelun tai edes tarjoilijoita hankkimalla.

   Paljon syntyy näistä asioista kyllä keskustelua, mikä on mielestäni mahtavaa. On upeaa huomata, kuinka erilaisia me ihmiset olemme ja kuinka erilaisia hääjuhlia kukin tahollaan järjestää. :)

   Poista
 3. Meillä tulee olemaan hyvin pienen budjetin häät. Vierasmääräksi kaavailimme aluksi n. 50 henkeä, mutta koska perheemme ovat suuret ja ystäviäkin haluamme kutsua, on vieraslista paisunut tällä hetkellä noin 70 vieraaseen. Kaikki mahdollinen tehdään itse ja hankitaan käytettynä tai sitten sellaista jota voi kierrättää juhlan jälkeen joko omaan muuhun käyttöön tai myydä eteenpäin. Olemme järjestämässä häitä melko lyhyellä suunnitteluajalla, emmekä siis ehdi säästää kovin paljoa ja tällä hetkellä ei siihen edes mahdollisuutta ole vaikka aikaa olisi hieman pidemmästikin. Toisaalta myös uskomme että kykenemme järjestämään tunnelmalliset, rennot, hauskat ja ikimuistoiset juhlat pienemmälläkin budjetilla, koska keksimme kyllä häiden ulkopuolella monta pitkäaikaisempaa investointia euroillemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen monta kertaa miettinyt, että tuo lyhyt suunnitteluaika olisi ollut aika hyvä juttu. Silloin ei välttämättä olisi alkanut haihattelemaan kaiken mahdollisen perään. :D

   Meilläkin on pyritty siihen, että tehdään hankintoja, joita pystyy kierrättämään eteenpäin juhlien jälkeen.

   Poista
 4. Meillä ollaan hyväksytty se tosiasia, että häihin menee rahaa - ja paljon. Varsinaista budjettia en ole missään vaiheessa laatinut, vaan säästösuunnitelman valokuvaajalle, bändille, juhlapaikalle ja ruualle, sillä ne maksetaan viimeisenä asiana. Kaikki muut hankinnat (joita on myös paljon) on tehty matkan varrella, pian jo vuoden ajan, sitä tahtiin, kun tilin saldo antaa myöten. Haluamme hääpäivästä ikimuistoisen juhlan, joka on vain kerran elämässä juhla. Siksi siihen saa mennä rahaa.
  Jos rahaa ei toisaalta olisi, haluaisin toteuttaa naimisiin menon samalla lailla kuin vanhempani ja isosiskoni aikanaan. He menivät salaa naimisiin lapsensa kastajaisissa :) Tosin eihän meille ole edes tulossa lasta vielä! Mutta tämä olisikin minun "pienen budjetin" häähaave.
  Jos rahaa olisi yltäkyllin, juhlista tulisi aikalailla samannäköiset. Jotain pientä ehkä lisää, mutta kaikki maksut ja hankinnat olisi tähän mennessä varmasti jo tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, miten moni loppujen lopuksi on sitä mieltä, että häät olisivat hyvin samannäköiset isommallakin budjetilla. Näin se on myös meillä. :) Täytyy tosiaan kirjoitella tästäkin ihan oma juttunsa.

   Vaikka rahasta on tällä suunnalla stressailtu paljon, olemme myös useaan otteeseen todenneet tuon saman kuin tekin: hääpäivää on tarkoitus juhlia vain kerran elämässä, joten on siihen lupa myös hieman tuhlata. :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen asia tuo pienen budjetin häät, koska käytännössä meidän "pienissä" n. 60 hengen häissä se tarkoittaisi sitä, että emme voisi tarjota sitä ruokaa, mitä haluamme. Meillä nimittäin tuo koko budjetti käytännössä menisi ruokaan. Eli vaikka tarjoaisimme samassa ravintolassa porukalle vain ruoat ja käytäisiin vain syömässä, eikä maksettaisi edes juomia, niin rahaa palaisi kiitettävästi. Eli käytännössä pienen budjetin häät lähtee siitä, että ruoka tehdään itse, tarjotaan tosi vähän ruokaa tai jotain tosi edullista ruokaa... koska mitenkään muuten ei 60 hengelle ruokaa halvalla saa. Itse olen varautunut noin 10 000 euron budjettiin, mikä on mielestäni maltillinen budjetti häille, enkä tuohonkaan ole laskenut häämatkaa mukaan. Koska meillä ainakin puolet budjetista menee jo tarjottaviin. Saatikka sitten jos olisi vielä enemmän vieraita. Eli minä en häitä pystyisi järjestämään niin vähällä rahalla. Luultavasti olisimme menneet naimisiin sitten tytön kastejuhlassa, jos olisimme halunneet päästä halvalla. Olen siis itse hyväksynyt rahanmenon. Toki säästämme kaikessa, missä se on mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, että ravintolahäät ovat monesti aika hintavia. Toisaalta ravintolan etu monesti on siinä, ettei niitä tiloja suuremmin tarvitse koristella eikä välttämättä maksaa erillistä tilavuokraa. Kolmellatuhannella tuskin ravintolahäitä järjestäisi. Ja tuo mainitsemani viisikymmentä ihmistä on meille pieni määrä, sillä siihen mahtuvat juuri ja juuri kummankin perheet ja pari lähintä ystävää. Olemme siis tottuneet tällaiselle porukalle järjestämään sekä syntymäpäiväjuhlia että isompiakin kekkereitä. Mutta on kyllä totta, että mielikuvitusta ja valmiutta kädentaitoihin (tai lähinnä halukkuutta niihin) pienen budjetin häät vaativat.

   Meille näin pienen budjetin häät eivät olleet missään vaiheessa vaihtoehto, mutta tämän tekstin oli tarkoitus havahduttaa sekä itseäni että muita ajattelemaan sitä, voisiko asioita tehdä toisin. Meillä näin olisi ehkä toimittu, jos elämäntilanne olisi toisenlainen. Jokainenhan järjestää sellaiset häät, joista itse haaveilee. Toisille ne ovat intiimit puutarhahäät, toisille tyylikkäät ravintolahäät, joillekin jotain muuta. :)

   Poista
  2. Meidän tytön kastejuhlatkin oli aika valtavat, kun siellä oli jo 40 ihmistä, eli meilläkin noista ihan lähimmistä jo kertyy porukkaa. Siellä tosin tarjottiin vain kakkua ja kahvia, joten jos häissäkin tarjottaisiin vain jotain vastaavaa, niin sitten voisi pärjätäkin ihan pienelläkin budjetilla :D Ja niinhän se on, että elämäntilanteet, häät ja kaikki ovat aina omia spesiaalijuttujaan, eikä näitä suoraan voi vertailla, mutta nostan kyllä hattua niille, jotka 3000 eurolla järjestävät 100 hengen ruokahäät :)

   Poista
 6. Muistan kyllä, että itsekin raha-asioiden takia tuli vietettyä unettomia öitä. Välillä teki mieli perua koko homma! Ja kyllähän pienemmälläkin budjetilla olisi saanut aikaiseksi vaikka miten kivat häät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta et varmaan silti harmittele kulutettujen eurojen perään? :) Uskon, että pienelläkin budjetilla on mahdollista järjestää upeat häät, mutta tämä on ainakin meille ainutlaatuinen tilaisuus kasata kummankin suvut kerrankin yhteen, syödä ja juoda hyvin sekä pitää hauskaa yhdessä. Tehän saitte nauttia tavallaan kahdesti hääjuhlasta - ja kahdella ihan erilaisella tavalla! :)

   Poista
 7. Elämä olisi paljon helpompaa jos olisi valinnut ne pienen budjetin häät... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sittenhän se olisi aivan liian helppoa - ja aivan liian tylsää! ;)

   Poista
 8. Saat Unelmiesi , uuden puvun täältä :http://www.tbdress.com/
  Olen itse tilannut täältä ko.paikasta 1 täysipitkän häämekon, 1 coctailhäämekon ja täysipitkä iltapuku. Järisyttävän halpaa ja tilaus tuodaan suoraan kotiovelle. Laatu on ihan samaa kuin hääpukuliikkeissä. Turhaan parjaavat keskustelupalstoilla näitä Kiinakopiofeikkimurjuja :D Meille oltiin aluksi kaavailtu 30 henkeä, mutta näyttää nyt hiukan siltä, että naimisiin mennään vain me 2 ja häämatkalle sitten jonnekin pitemmälle. Kuvaaja on onneksi puolituttu, niin saa ainakin kauniit kuvat muistoksi :) Näin meillä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, noista Kiinasta tilatuista puvuista voidaan olla montaa mieltä. :) Itselläni puku on onneksi jo valmiina odottamassa. Tämä teksti oli vain pohdintaa siitä, mitä tekisimme vain muutaman tuhannen euron budjetilla.

   Ihanan intiimit häät teillä kyllä edessä! :) Varmasti upea häämatkakin edessä, kun hääbudjetin voi valtaosin käyttää siihen!

   Poista
 9. Itse myös menossa kesällä naimisiin, budjetti on vain vaivaiset 350e (ei sisälly sormuksia, mekkoa, pukua, juhlapaikkaa) ja henkilöitä on tulossa n. 20-30..

  Päätin että ruoat, kakun, leivokset yms. teen itse, mutta kaupasta ostan ne joita en osaa tehdä. Suurimmaksiosaksi olen itse tehnyt koristeet. :) juhlapaikla vielä hakusessa, mutta eiköhän se siitä..

  VastaaPoista