perjantai 13. joulukuuta 2013

Kun raha menettää merkityksensä.

Budjettiasiat ovat olleet pinnalla tässä blogissa viime aikoina. Viimeisin budjettia sivuava teksti tuli julkaistua maanantaina, jolloin kirjoittelin pienen budjetin häistä. Oikeassa elämässä me tuskin koskaan järjestäisimme pienen budjetin häitä, vaan mieluummin siirtäisimme hääpäivää hamaan tulevaisuuteen, jolloin meillä oikeasti olisi rahaa järjestää unelmiemme hääjuhla. Mutta millaiset häät me järjestäisimmekään, jos rahaa olisi yltäkylläisesti?

Kuva

Vierasmäärä tuskin oleellisesti hääjuhlassamme muuttuisi, vain jonkin verran ystäviä tulisi joukkoon lisää ja muutama kaukaisempi sukulainen. Koska rahaa olisi rajattomasti, satsaisimme ehdottomasti vieriaden viihtyvyyteen varaamalla unelmiemme juhlatilaan. Sen olisi oltava maalaisromanttinen ja varustettu suurella salilla. Meille ei nimittäin missään nimessä olisi vaihtoehtona sellainen kartanoympäristö tai muutkaan juhlatilat, joissa vieraat joutuisivat ruokailemaan ja juhlimaan eri huoneissa. Kaikkien olisi mahduttuva samaan huoneeseen. Tämä kriteeri muuten sulki pois aika monta juhlapaikkaa silloin, kun etsimme keväällä sopivaa paikkaa hääjuhlan järjestämistä varten.

Kriteerit juhlatilaa kohtaan kyllä vähenisivät, mikäli kulutetun rahan määrällä ei olisi väliä. Silloin emme karttaisi A-oikeuden omaavia juhlatiloja, vaan ehkä jopa valitsisimme sellaisen. Tällöin välttyisimme puuduttavalta reissulta etelänaapuriin. Ja kun rahaa olisi rajattomasti, voisimme tarjota vieraille kaikki illan juotavat ilman suurempaa stressiä. Tämä tietysti tarkoittaisi sitä, että hyvän ruoan ja juoman lisäksi tulisi olla tarjolla hyvää musiikkia. Mahtavan dj:n lisäksi hankkisimme ehdottomasti jonkin menevän bändin.

Kuva

Pitopalveluun panostaisimme varmasti enemmän kuin nyt. Tällä en suinkaan tarkoita, että vaihtaisimme pitopalvelua. Sen sijaan tarkoitan, että pitopalvelu saisi huomattavasti enemmän vastuuta kattamisesta ja koristelemisesta. Tällä hetkellä en nimittäin olisi valmis vaihtamaan Manodeiln herkkuja mihinkään muuhun, niin houkuttelevilta ne kuulostavat. Saattaisimme toki ottaa menuun muutaman ruokalajin lisää. Tilausta voisi olla myös toinen toistaan upeampia herkkuja notkuvalle jälkiruokapöydälle...

Omaan pukeutumiseeni panostaisin varmasti enemmän. Puvun tyyli olisi samanlainen kuin myös nykyisen hääpukuni, jota ihan oikeasti rakastan. Jos raha ei olisi ollut este, olisin varmasti lennättänyt itseni ulkomaille noutamaan kotiin jonkin ihanan Stella Yorkin luomuksen. Olen menettänyt niille sydämeni varmasti ikuisiksi ajoiksi, kun kesällä löysin mallistosta niin kauniin puvun. Toinen vaihtoehto olisi teetättää uniikki unelmapuku. Kenkiä ja muita asusteita katsastaessa haluaisin ehdottomasti tukea suomalaista pienyrittäjyyttä, joten satsaisin niihin varmasti suuremman summan rahaa kuin tällä hetkellä. Korut ostaisin kultasepänliikkeestä: luultavasti helmikorut pienin timantein höystettynä. Myös sulhasen pukeutumiseen panostettaisiin huolella tukien suomalaista pienyrittäjyyttä ja kestävää kehitystä.

Kuva

Kun raha ei olisi este, kaikki häidemme paperituotteet toteutettaisiin graafisen suunnitelijan avulla ja painettaisiin painotalossa. Tyylillisesti haluaisin kaiken kuitenkin noudattelevan sitä linjaa, jota nytkin olemme kaikessa tässä suunnittelussa kulkeneet: yksinkertaista, vaaleaa, vähän pitsiä joukossa. Sen sijaan kukkiin panostaisin huomattavasti suuremman määrän kuin nyt ja haluaisin runsain mitoin niitä juhlapaikalle. Kevät, valo ja tuoksuvat kukat, ah.

Valokuvaus olisi myös yksi asia, johon haluaisin panostaa. Tällä hetkellä olen todella tyytyväinen siihen, että Denis ikuistaa häämme. Kuvista tulee varmasti upeita! Jos rahaa olisi kuitenkin ylettömästi, olisimme varmasti palkanneet kaksi valokuvaajaa - esimerkiksi Johannan ja Jounin. Kahden kuvaajan avulla voisimme olla varmoja siitä, että joka ikinen hetki päivästä tulee ikuistetuksi. Sen sijaan en osaa sanoa, ottaisimmeko koko päivän dokumentaarista kuvausta siitä huolimatta, että raha ei aiheuttaisi estettä. Tälläkin hetkellä suurin este koko päivän kuvaukselle on se, että haluamme kumpikin valmistautua rauhassa ja hiljaisuudessa (mikäli se ylipäätään on mahdollista noin jännittävänä päivänä).

Kuva

Häämatkaa en ole laskenut budjettiimme, mutta onhan sekin iso häihin liittyvä menoerä. En osaa sanoa vaihtuisiko kohde, mikäli rahalla ei olisi merkitystä. Tuskin. Seychellit siintävät ikuisesti haaveissa, mutta sinne on pienen lapsen kanssa kohtuuton lentomatka. Veikkaan, että kohde pysyisi rikkauksista huolimatta samana, mutta puolihoidon sijaan panostaisimme täysihoitoon.

Tuntuipa taas jännältä päästää mielikuvitus valloilleen ja hypätä hetkeksi ihan toisenlaisiin saappaisiin. Näiden ajatusleikkien parhainta antia on se, että ne herättävät pohtimaan asioita useilta eri kanteilta. Minussa heräsi vahvoja tunteita tulevaa hääjuhlaa kohtaan, sillä tajusin saavani juuri sellaiset häät kuin olen halunnutkin. Jos rahaa olisi kuin roskaa, olisivat häämme loppujen lopuksi hyvin samanlaiset kuin ne oikeasti tulevat olemaan. Joihinkin asioihin panostettaisiin enemmän, jotkut toteutettaisiin hieman eri tavoilla kuin nyt. Siitä huolimatta ne olisivat meidän näköisemme juhlat ilman kultaa ja glamouria. Näin seesteisin mielin on hyvä suunnata kohti jouluista viikonloppua. Antoisaa viikonloppua myös kaikille teille lukijoille!

1 kommentti:

  1. Mä harrastan tällaista samantyyppistä "haaveilua" aika usein! Mitä tekisin toisin jos rahaa olisi rajattomasti?
    Hetkittäin aika hauskaa, mutta välistä myös aika tympäännyttävää :D

    VastaaPoista