torstai 21. marraskuuta 2013

Lompakko auki ja eurot kehiin

Kuva

Katsellessani budjettisivua ja tehtyjä, vielä listaamattomia hankintoja en voi kuin puistella päätäni. Budjettisivujen piti toimia malliesimerkkinä siitä, kuinka häiden loppusummaa saa pienin askelin hilattua alaspäin. Sen sijaan siitä tulikin malliesimerkki häähullun hairahduksista ja siitä, kuinka budjetti ei koskaan pysy suunnitellussa.

Millä keinoilla olisimme saaneet pidettyä budjetin hallussamme? Olisimme voineet esimerkiksi vuokrata sulhasen puvun, kuten olimme ajatelleet. Puku on vielä hankkimatta, mutta tiedämme jo millainen puku tulee olemaan ja kuinka suuri summa siihen uppoaa rahaa. Tämä panostus kestää kuitenkin aikaa ja varmistaa sulhaselle upean puvun myös tuleviksi vuosiksi. Olisimme halunneet tarjota harmaat puvut myös bestmaneille, mutta lopulta budjetti alkoi paisua siihen malliin, että niistä oli luovuttava.

Moni pieni hankinta on riipaissut budjetista isomman osan kuin alunperin ajattelimme, mutta nämä eivät ole isoja rahareikiä. Useimmat näistä hankinnoista - kuten viinilasit - ovat sellaisia, jotka saa myytyä eteenpäin vielä häiden jälkeen, eikä budjetin ylittyminen tällöin näy juuri missään. Onneksi näitäkin on.

Kuva

Muutamia isompiakin hairahduksia tälle morsiamelle on nimittäin tullut. Alkujaan meidän valokuvaajanamme piti toimia erään häävieraan, harrastelijavalokuvaajan, jolle olisimme tarjonneet muutaman satasen vaivanpalkkaa. Hyvin pian onneksi tajusimme, että haluamme upeita kuvia hääpäivältä, ja että vieraamme voivat olla ihan vain vieraita ilman mitään talkoovelvoitteita. Vaikka Denis ei suinkaan ole valokuvaaja kalleimmasta päästä, emmekä lähteneet edes koko päivän dokumentaarisesta kuvauksesta haaveilemaan, tuli budjettiin silti aikamoinen lovi.

Valokuvauksen aiheuttama budjettilovi ei kuitenkaan ole mitään verrattuna kahteen muuhun hankintaani. Toinen näistä on videokuvaus. Ensiksi ajattelin videokuvauksen olevan turhamaisuutta, mutta hetken asiaa pohdittuani tajusin, kuinka upeita muistoja sen avulla saa taltioitua. Ja ihan koko päivästä vieläpä! Humpisista vaan, ja taas meni rahaa.

Kuva

Suuri summa rahaa tuli laitettua myös tuolihuppuihin. Ensin ajattelin, että me kyllä kärvistelemme niiden rumien ruskeiden kuppituolien kanssa, eihän niihin kukaan kuitenkaan juhlahumussa kiinnitä huomiota. Äkkiä mieli kuitenkin taas muuttui ja huomasin tunkevani valtavia kasseja farmariautomme takakonttiin. Turhaa, voisi moni sanoa. Tämäkin summa olisi säästynyt, mikäli olisimme panostaneet upeampaan juhlatilaan tavallisen nuorisoseurantalon sijaan - totta sekin. Tästä panostuksesta vaan voi saada rahansa vielä takaisin, toisin kuin upeasta juhlatilasta. Sitä tosin on turha nyt pähkäillä, sillä meidän juhlatilan valintaamme kohdistui monta kriteeriä, eikä alueeltamme oikein löytynyt muita kuin nuorisoseurantaloja niiden pohjalta.

Kuva

Häihin on vielä yli viisi kuukautta aikaa, mutta voin jo nyt todeta, että emme pysyneet suunnitellussa budjetissa. Lähes kaikki tarvikkeet on nyt jo hankittu, joten voin onnekseni todeta, että mitään katastrofaalista ei enää pitäisi tapahtua budjetinkaan suhteen. Vaikka eihän sitä koskaan tiedä... Vaikka en suostunutkaan tinkimään niistä asioista, joiden avulla suunniteltu budjetti olisi voinut jopa alittua, ei minua ihan hirveästi harmitakaan. Toki välillä iskee stressi - ja pahasti - mutta kokonaissumma olisi voinut olla jotain vielä hurjempaakin. Ja kaiken lisäksi uskon, että näillä eväillä me saamme täydelliset juhlat juuri meille.

20 kommenttia:

 1. "huomasin tunkevani valtavia kasseja farmariautomme takakontiin" :DDD Ihan paras!

  Meillä budjetti myös venyy ja paukkuu. Esim. Kirjekuoriin kokonaisuudessaan menee TONNI enemmän kuin kuvittelin. HOLY SHIT! Pelkkiin fucking kirjekuoriin! Voi luoja! :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hui! Ovat kyllä varmasti upeat, kuten häänne muutenkin! Jotenkin tuo rahan arvo hieman hämärtyy tässä hääsuunnittelussa, kun tarjolla on kaikkea ihanaa ja vielä ihanampaa...

   Poista
  2. No niin hämärtyy… Ei sitä tajua edes miten muutamasta pikkujutusta ja eurosta kasvaa yhtäkkiä suunnittelujen edetessä järkyttäviä summia. :(

   Poista
  3. Nyt on ihan pakko kommentoida tähän Korpulle, että herranen aika kirjekuorten hintaa!! :DD ovat varmasti hienoja, sen kyllä uskon :)

   Poista
 2. Ymmärrän täysin tuon ruskeat kuppituolit! Sitä paitsi, mikä olisi kamalampaa kuin, että on täysin tyytyväinen noin muuten, mutta sitten esim. ne ruskeat tuolit, jota tuijottaa hääjuhlassa siinä hetkessä kun unohtuu ajattelemaan.. Mielestäni, aivan oikein. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :) Ja vaikka niihin meni paljon rahaa, uskon saavani myytyä ne häiden jälkeen eteenpäin, jolloin sitä rahaa tulee myös takaisin sinne lompakkoon.

   Poista
 3. Mekään ei pysytä budjetissa, joka tosin alkujaankin oli vähän sinnepäin (ja selvästi alakanttiin) laskettu. Suunniteltua enemmän rahaa menee mm. kuvaukseen, hääpukuuni, sulhasen pukuun ja koristeisiin. Esimerkiksi viimeksi mainittuihin on mennyt lähes 300 euroa, kun mukaan lasketaan karkkibuffettia varten hankitut kipot & pussit. Ainakin muutaman ostoksen olisi helposti voinut jättää tekemättä, mutta onneksi tuota koristepuolta voi (yrittää) myydä eteenpäin häiden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkn uskon, että ne budjetin yli menneet eurot saa takaisin juuri tavaroiden myymisellä sitten häiden jälkeen. Ainakin toivottavasti! :D

   Poista
 4. Ollaan jo luovutettu koko budjetin suhteen ja päätettiin että tarjotaan vieraille koko ilta. Samaan konkurssiinhan se menee :D

  VastaaPoista
 5. Täällä myös budjetin tarkkailusta luovuttu!! Tosin nyt todella, todella yritän olla ostamatta enään -mitään- "turhaa" esimerkiksi koristeita, periaatteessa kaikki koristeet pitäisi jo olla, joten lisää ei todellakaan tarvitsisi hankkia.. Rahaa menee mutta menköön, lause "kerran elämässä" pitää tässä hyvin paikkansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että kaikesta huolimatta stressaan itse ihan viimeiseen asti tuosta rahasta! :D

   Poista
 6. Täällä myös on luovuttu koko budjetista, hyvin tuplaantu alkusuunnitelmista ja sen jälkeen en oo edes enään laskenut :D Vielä pari kuukautta aikaa häihin ja tuntuu että tämä tuhlaus ei lopu vaikka kaikki pitäisi olla jo ostettuna, mutta aina näkee jotain ihanaa ja pakko vaan saada! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa saada näin paljon kannustavia kommentteja ja huomata, että kaikki muut pyörivät ihan samojen asioiden ympärillä. :D

   Poista
 7. Sinut on haastettu Love Me Do -häätapahtuman Save The Date -kilpailuun. Voit halutessasi tulla lukemaan tarkemmat ohjeet http://www.lovemedo.fi/artikkelit/save-date-kilpailu. Ihanaa päivää!

  VastaaPoista
 8. Hehee, meillä muuttui sulhasen mielipide puvun suhteen vuokrapuvusta mittatilaus tai räätälinpukuun. Mutta kai se on reilua, että mieskin saa kalliin puvun? Ja sille kun tullee käyttöä myöhemminkin...

  Eli reilua korotusta alkuperäiseen budjettiin täälläkin, tosin pääbudjetinlaatijasta johtumattomista syistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mennään samoilla linjoilla! Ensin pohdittiin vuokrapukua, mutta sulhanen itse halusi mittatilauspuvun. :)

   Poista
 9. Täälläkään suunnalla ei budjetista ressailla, menee yli jos menee. Menee sitä rahaa kaikkeen muuhunkin, miksipä ei häitä varten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan huolettomalta kuulostaa! Meillä nimittäin kaikesta huolimatta stressataan rahasta - ja paljon :D Mutta olenkin stressaajaluonne, enkä itselleni mitään mahda.

   Poista