maanantai 14. lokakuuta 2013

Vertailussa Häät sekä You & Your Wedding


Jo perjantaina hääblogeissa näkyi runsaasti kirjoittelua uusimmasta Häät-lehdestä. Olen jo monena päivänä lupaillut, että kirjoitan aiheesta itsekin - eilenkin tulin vielä toisiin ajatuksiin, kun taustalla vaikutti neljäntoista tunnin työpäivä. Mutta perjantaina syöksyin minäkin innoissani syöksyin postilaatikolle, kun olin jo töissä ruokatunnilla havainnut muutamastakin blogista tuon lehden saapuneen. Ja siellähän se komeili meidänkin postilaatikossamme, kun Häät-lehden toimitus sen tämän blogiyhteistyön myötä minulle sponsoroi.

Minulle Häät-lehti on ollut tähän asti tuntematon. Sitä ei ole ollut lainkaan myynnissä meidän lähiympäristömme lehtipisteissä - tai sitten ne kaikki on jo myyty loppuun silloin, kun minä olen osunut paikalle. Luultavasti olisin kyllä lehteen aiemminkin tutustunut, mikäli sellaiseen olisin törmännyt. Tähän asti olen siis lukenut ainoastaan britti- ja jenkkiversioita häälehdistä.

Koska silmäni ei ole vielä tottunut suomalaiseen ulkoasuun ja kirjoitustyyliin, päätinkin tehdä tästä kirjoituksesta pikemminkin vertailun, jossa vastakkain ovat juurikin tämä Häät-lehti sekä tähänastinen suosikkini You & Your Wedding, joka on lähtöisin Britanniasta. Häät-lehti ilmestyy kahdesti vuodessa, joten on lehtihyllyissäkin harvinaisempi näky kuin tämänhetkinen suosikkilehteni. Häät-lehdelle annettava kyllä ensimmäinen plussa ihan pelkän hinnan puolesta! Suomalaisversiolla on hintaa hurjat 7,50 euroa, kun taas You & Your Wedding keventää lompakkoa 9,90 eurolla. Alle kahdeksalla eurolla ei taida ulkomaisia häälehtiä edes saada.


Mitä noilla hinnoilla sitten saakaan itselleen lunastettua? Y&Y kattaa 268 sivua, kun taas Häät-lehti on huomattavasti ohuempi sisältäen ainoastaan 164 sivua. Sivumäärään nähden voisi siis ajatella, että Häät-lehti olisi kalliimpi. Mainoksille uhrattuja sivumääriä katsoessa huomaa kuitenkin, että Häät-lehti sisältää huomattavasti vähemmän kokosivun mainoksia: vain 58 kokonaista sivua, kun taas Y&Y on omistanut 138 kokonaista sivua mainoksille! Brittiversiossa siis yli puolet sivumäärästä on pelkkiä mainoksia!

Häät-lehden mainokset ovat monin paikoin myös hyödyllisempiä kuin ulkomaisten häälehtien mainokset, sillä suomalaisten mainostajien tuotteet toki ovat myös takuuvarmasti saatavilla täällä. Britti- tai jenkkilehtien kautta on helppo ihastua tuotteisiin, joita ei välttämättä Suomeen asti kuljetellakaan - tai sitten hinta tuplaantuu rahtien ansiosta. Häät-lehti on muutenkin erittäin ansioitunut juuri suomalaisten palveluntuottajien ja tuotteiden esittelemisestä - pienemmistä yrityksistä mainittakoon esimerkiksi Confetti, Pukuni ja Ninka. Mahtavaa!

Kummassakin lehdessä on kiitettävästi juttuja todellisista häistä. Nämä jutut ovat ehdottomasti minun suosikkejani! Brittilehdelle tästä erityiskiitokset, sillä esiteltäviä hääpareja ja -teemoja löytyy joka numerossa laidasta laitaan! Ja häiden ollessa hieman suurempi ilmiö tuolla merten takaa, löytyy näistä kansainvälisistä lehdistä usein enemmän täysin tuntemattomia kattaus- ja koristeluideoita. Sain kyllä yllättyä positiivisesti myös Häät-lehden osalta, sillä en olisi uskonut suomalaisen häälehden esittelevän noin paljon toisistaan poikkeavia hääjuhlia!Yritin etsiä näistä kahdesta numerosta myös ne selkeästi erottuvat suosikkijuttuni. Nyt päätinkin jättää nuo tosielämän häät tässä etsinnässä syrjään ja paneutua lehtien sisältöön kokonaisuudessaan. You & Your Weddingin parhaaksi anniksi täytyy siitä huolimatta nimetä nuo tosielämän häät, mutta heti niiden jälkeen minuun iskevät kyllä joka numerossa ilmestyvät kolumnit, joita kirjoittavat tuleva sulhanen Chris Cox sekä Rock My Wedding -sivuston Charlotte O'Shea. Häät-lehdessä on monta kiinnostavaa artikkelia, jotka kuitenkin tuntuvat jääneen ikään kuin puolitiehen. Ne kuuluvat siis kategoriaan "melkein" ja "vähän sinnepäin", mutta joista ei sitten kuitenkaan irronnut yhtä lukukokemusta enempää. Suosikikseni tästä uusimmasta lehdestä nousi Pihistä & Panosta (tai sisällysluettolon ja todellisen esitysjärjestyksen mukainen Panosta & Pihistä), jossa tehtiin pitsinen häätyyli köynnössormuksella kruunattuna sekä reilulla 34 000 eurolla että alle 2 500 eurolla.Kumpi vertailun sitten voitti? Todellista voittajaa on mahdotonta sanoa, sillä kummallakin lehdellä on ne mielettömät plussansa, jotka ehdottomasti selättävät toisen kilpailijan. Häät-lehdellä nämä ovat ehdottomasti aiemmin mainitsemani hinta sekä mainosten kotimaisuus ja sitä kautta käytännöllisyys. Myös mainosten suhteellinen määrä lehden kokonaissivumäärään on erinomainen. You & Your Weddings saa minulta suuremmat pisteet tosielämän häiden, kolumnien sekä lukuisten vinkkisivujensa osalta. Toki myös suurempi sivumäärä miellyttää - vaikkakin iso osa ajasta kuluu mainoksia ohitellessa.

6 kommenttia:

 1. Mä tykkään tosi paljon Häät-lehdestä, joka on oikeasti suomalaisen näköinen. Ihanaa, ettei sinne ole lainattu esim. näitä real wedding -juttuja ulkomaisista lehdistä, vaan jutut käsittelee aina suomalaisten hääparien häätarinoita. Niistäkin saa jo paljon vinkkejä pelkästään vaikkapa erilaisiin palveluntarjoajiin. Ollakseen suomalainen, lehti ei kuitenkaan ole mikään perinteinen, vaan nuorekas ja moderni, ja elää ajassaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä noista suomalaisista hääpareista! Olen joskus aikaa sitten lukenut vanhaa Häät ja juhlat -lehteä, jossa tarinat olivat muista Pohjoismaista, mikä tuntui kyllä ihan hullulta!

   Häät-lehti saisi kyllä ilmestyä ainakin tuplasti useammin! :)

   Poista
 2. Ilmeisesti näissä suomalaisissa hääaiheisissa lehdissä on petrattu viime vuosina! Luin nimittäin kesälomallani muutaman pari vuotta vanhan häälehden, joiden tekstien taso oli aivan järkyttävää. Suorastaan kauhistutti lukea niiden tönkköä kieltä (öh, ihan kuin olisin paras ihminen tätä kritisoimaan, mutta odotan toimittajilta edes jonkinlaista kielellistä ilmaisutaitoa...), mikä johti osittain siihen, etten edes lukenut juttuja loppuun.

  Noiden lehtien hinnat ovat kyllä aika huimia, mutta niin ovat kyllä kaikenlaisten lehtien hinnat Suomessa muutenkin. Mainokset eivät häälehdissä meikäläistä juurikaan ärsytä, toisin kuin muissa lehdissa. Häälehdissa niistä on mielestäni ihan kiva bongailla inspistä, vaikka hyvä pointtihan tuo on tuo mainitsemasi tuotteiden saatavuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä huomasin tämän myös, mutta kyseessä taisi olla sellainen lehti, jonka "emo" on pohjoismaissa, ja jutut oli käännetty suomeksi, ja huonosti olikin käännetty (en muista nimeä, mutta kyseessä lehti joka on tosi iso kokoinen :D )Tosi tönkköä kieltä! Itse huomasin tämän kun ostin köpiksestä tanskankielisen lehden (mentiin siellä kihloihin ja lehti oli tietenkin saatava kielestä huolimatta :D ) ja suomessa kun ostin lehden, niin huomasin että jutut oli täysin samat kuin tuossa skandiversiossa.
   Tämä uusi Häät lehti oli minullekkin positiivinen yllätys, riitti luettavaa kokonaiseksi illaksi :)

   Poista
  2. Hyvä, etten ole ainoa jolle noista lukukokemuksista jäi kummallinen olo. :D Mutta onneksi Häät-lehti ei tuottanut samaa pettymystä!

   Saana, minuakaan nuo mainokset eivät häälehdissä sinänsä ärsytä, mutta inspiraation kerääminen on kyllä mielekkäämpää, mikäli sivulla on useampi inspiroiva kuva esimerkiksi tosielämän häiden toteutuksesta kuin vastaavasti yksi sormus mainoksessa. :) Mainoksia toki saa ja pitää olla, mutta ehkä puolet kokonaissivumäärästä on jo liikaa.

   Poista
 3. Itsellä odottaa lehti myös lukemista, jos sitä lomaviikolla kerkeäisi paneutua :)

  VastaaPoista