maanantai 7. lokakuuta 2013

Skumppatasting!


Aloitetaanpa uusi viikko oikein tällaisella maanantaipäivään sopivalla tekstillä. Kuten jo aiemmin kerroinkin, pääsimme perjantaina vihdoin maistelemaan skumppaa. Osallistujamäärä oli hieman alhaisempi kuin olin alunperin suunnitellut, mutta mukaan mahtui kuitenkin sulhasen ja minun lisäkseni kaksi avustajistamme: sisareni ja sulhasen lapsuudenystävä. Upealle perjantaipäivälle saatiin upea huipennus, kun muut vieraat olivat jo lähteneet ja me pääsimme kuohujuomien äärelle!


Kuohuvissa meillä oli viisi vaihtoehtoa, jotka kaikki oli raahattu ihan vain tätä maisteluiltaa ajatellen eteläisestä naapurivaltiostamme. Häidemme juomapolitiikka keskittyy siihen suuntaan muutenkin, joten myös kuohuvat kaapataan matkaan sieltä. Päätimme valita ainoastaan viisi huomattavan edullista kuohuviiniä, jotta valinta ei kävisi liian haastavaksi. Edullisia siksi, että yli viiden euron hintaisia kuohuviinejä tuskin viitsisi raahata rajan takaa häihin.

Itse tastingin eteen ei nähty paljoakaan vaivaa. Kuohuvaa laseihin, lasit käteen maistelijoille ja sitten arvostelemaan! Osallistujat tiesivät, että juomat on haettu Tallinnasta, mutta vain minä olin tietoinen pulloista ja niiden sisällöistä. Juomat olivat siis yllätyksiä osallistujille. Mutta mitä ne kuohuvat sitten olivat ja millaista palautetta niistä saatiin? Huomannette lukiessanne, että kukaan meistä ei ole alan asiantuntija. :D


1. Sovetskoje Zolotoje Semi Sweet 10 % - 2,25 €
Bestmanin mielestä valtavan makea. Sulhasen mielestä ihan loistava - tarkempaa analyysia en siltä fiilistelyltä kuitenkaan saanut. Kaason mielestä kuohuva oli hyvää, mutta ei herättänyt erityisiä tuntemuksia. Ja minä kun toivoin kunnollista ja asiaansa paneutuvaa raatia! No, omasta mielestäni tuo makeus ei haitannut yhtään. Päinvastoin, juoman hunajainen maku teki siitä jotenkin erityisen onnistuneen.

2. Sovetskoje Polusladkoje 10 % - 2,64 €
Bestmanin mielestä parempi kuin edellinen. Kaikki muut olivat sitä mieltä, että tässä juomassa oli jokin kummallinen sivumaku. Omasta mielestäni tämä maistui voimakkaasti muovilta. Isompia perusteluita ei tarvittu siihen, että juoma karsiutui finaalista.

3. Savoy Demi Sec 10,5 % - 3,00 €
Tämä vaihtoehto haiskahti ensin hyvin kuivalta ja tulipa siinä ensituoksahduksessa jokin pieni hiiva-aromikin. Mielipide muuttui kuitenkin hyvin vahvasti, kun tätä maistoi. Tämä oli kaikkien muiden paitsi sulhasen suosikki. Omasta mielestäni tämä oli ensimmäistä vaihtoehtoa parempi ollessaan hieman hapokkaampi ja kuivempi. Mielestäni tämä tuntui juhlavammalta kuin ensimmäinen.

4. Sovetskoje Kristalnoje Semi Sweet 6 % - 1,99 €
Bestman ja sulhanen räjähtivät nauramaan tätä maistettuaan. Kaaso ja minä puolestamme olimme hyvinkin ihmeissämme. Pullo ensinnäkin räjähti auki aivan valtavalla paineella ja koko keittiö täyttyi hedelmäisestä tuoksusta. Kun tätä sitten maistoi, tuntui kuin suussa olisi ollut mauttomia kuplia. Tämä ei maistunut yhtään miltään, ei edes vedeltä. Olo oli hyvin hämmentynyt. Vasta noin kolmen minuutin päästä suuhun tuli laimean omenamehun maku, joka kyllä sitten loppulasillisen ajan maistui suussa. Ei, tällaista kokemusta me emme vieraillemme halua tarjota.

5.  Sovetskoje Igristoje Medium Sweet 10 % - 2,30 €
Tämä ehdokas olikin tälle morsiamelle ennestään tuttu. Kaikkien mielestä tuoksu tuo mieleen alkukesän kukkaloiston, mutta bestmanin mielestä se ei silti tee juomasta mitenkään houkuttelevaa (miehet!). Maku ei kuitenkaan yllä ykkös- ja kolmosvaihtoehtojen tasolle. Tämä vaihtoehto sai hyväksyviä nyökkäyksiä, mutta tuleva hääpari diskasi vaihtoehdon melko rajusti. Omasta mielestäni tuo ihana kukkaistuoksu puskee epämiellyttävästi makuun. Sulhasen mielestä tämä oli "liian kirpakka" - mutta ota tuosta nyt sitten taas selvää.


Tässä nämä viisi vaihtoehtoamme sitten oli! Juomat herättivät runsaasti keskustelua ja täytyy myöntää, että osa ehdokkaista meni kyllä ihan viemäriin ensimmäisten lasillisten jälkeen. Joukosta löytyi kaksi finaaliehdokasta, eli tuo Sovetskoje Zolotoje sekä Savoy. Arvaatte varmaan jo, että toinen näistä oli sulhasen suosikki ja toinen minun. Vaikka enemmistö kriittisestä tuomaristostamme kannattikin näistä kahdesta vaihtoehdosta tuota Savoyta, en itse ole valmis suoralta kädeltä sulhasen suosikkia tyrmäämään. Keväällä saattaa siis olla edessä finaalitaisto! Tai sitten valitsemme tulevan kuohujuomamme muitakin alkoholipitoisia juomia noutaessamme rehellisesti apunamme kivi-paperi-sakset. No, aika näyttää sen.

Mikäli olette maistelleet etelänaapurin tarjontaa kuohuvien osalta, mikä on teidän suosikkinne?

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No ihana ilta meillä olikin! :) Ja ollaanpa taas yhtä päätöstä lähempänä hääpäivää - ainakin melkein ;)

   Poista
 2. Voi skumppatasting, se meidänkin pitää pitää piakkoin :) Me varmaan kuitenkin valitaan jotain täältä kotimaastakin saatavia juomia, vaikka muut juomat ainakin haetaan tuolta etelänaapurista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me päätimme tällä erää jättää kotimaiset pois, vaikka isoa menoerää ne eivät olisikaan tehneet. Olen todella yllättynyt, kuinka hyviä kuohuviinejä voikaan saada ihan muutamalla eurolla! Moni viiniasiantuntija varmasti tälle lausahdukselleni naurahtaisi, mutta itseni pääsi yllättämään erityisesti tuo Savoy. Ja oli ne kuohuvat mistä tahansa, niin aina niitä on kiva maistella. ;)

   Poista
 3. Kävin lukemassa tämän! Maistelutasting kuulosti hauskalta ;) Ja aivan sikahalpoja nämä kyllä on! Meidän skumppa siis maksaa 10e/plo... Ehkäpä otamme teidän voittajasuosikin kotiin tuliaisiksi, kun käydään muut hääjuomat hakemassa Tallinnasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ottaa myös tuo ensimmäisenä maisteltu Zolotoje, mikäli kovasti tykkää makeasta! :)

   Poista
 4. Eilen haettiin tuo Savoy eikä tullut pettymystä. Juoma on neutraali ja sopii kaikille pakolliseen ensimmäiseen maljannostoon.

  VastaaPoista