perjantai 18. lokakuuta 2013

Lisää rahareikiä

On jälleen aika budjettipohdinnoille - vaihteeksi. Täällä meillä budjetista kyllä on puhuttu lähes päivittäin - tai vähintään pohdittu erilaisia vaihtoehtoja loppusumman kiertämiselle. Nyt aihe on erityisen ajankohtainen, sillä tämä morsian yrittää suostutella tulevaa aviomiestään uuteen noin kahdeksansadan euron menoerään.

Kuva

Kun hääsuunnittelut aloitettiin, olin aivan varma siitä, että kykenen tekemään isoja säästöjä ja pienentämään suunniteltua loppusummaa. Olin itseasiassa varma siitä pitkään. Nyt kuitenkin, kun tämä uusi menoerä edellyttäisi hieman säästämistä, huomaan kuinka haastavaa se on. Monen hankinnan kohdalla kykenen tekemään useiden kymmenien eurojen säästöjä, mutta samaan tahtiin tuntuu tulevan näitä yllättäviä, välttämättömiä hankintoja... Onneksi osan olen kyennyt ajan kanssa myös sivuuttamaan, kuten esimerkiksi ne upeat ja hintavat valaistuspaketit.

Tiedän jo, että sulhasen pukeutumiseen varattu summa tulee heilauttamaan budjettia reippaasti. Alunperin oli nimittäin budjetoitu vain vuokrapuvun hinta, mutta päädyimme jo melko varhain siihen, että sulhaselle ostetaan oma puku. Olen myös tehnyt asustehankintoja sulhaselle - yli suunnitellun summan tietenkin. Näistä tosin myöhemmin sitten omat juttunsa.

Kuva

Koska haluan kuitenkin ikimuistoisen ja unohtumattoman päivän, olen valmis budjetista joustamaan. Monen muun morsiamen tavoin uskon, että tätä päivää juhlitaan vain kerran elämässä - eikä sellaisen päivän suhteen halua jäädä miettimään, olisiko jotain pitänyt tehdä toisin, johonkin ehkä vielä panostaa. Useilla tuhansilla euroilla en ole valmis budjettiamme nostamaan, mutta pieniin joustoihin tässä on varaa. Kuten olen jo monesti kertonutkin, on meidän tässä hääsuunnittelun ohella yritettävä saada takataskuun vaatimattomat kaksikymmentätuhatta euroa. Ymmärtänette, miksi budjetin paisuminen aiheuttaa huolta.

Perjantai-illan pohdintojen ollessa näinkin keveitä olisi mielenkiintoista tietää, mitä teidän muiden budjeteille kuuluu? Sujuuko kaikki suunnitelmien mukaan vai joudutteko joustamaan? Entä kuka teillä stressaa eniten budjettiasioista - vai stressaako kukaan?

10 kommenttia:

 1. Joustetaan joustetaan ja molemmat meistä stressaa, mutta olemme pyrkineet aktiivisesti olemaan ajattelematta tuota rahan menoa ja välttämään siten stressiä - itketään sitten helmikuun jälkeen ;) Minunkin on pitänyt kirjoittaa meidän budjetista ihan kunnolla, mutta jotenkin sen jutun muodostaminen on niin vaikeaa kun tässäkin asiassa on kuitenkin niin paljon mietittäviä juttuja.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu, että kokonaiskuvan hahmottaminen ja realistinen arviointi on äärettömän vaikeaa. :D Tuo blogin budjettisivulla oleva taulukkokin tuntuu jotenkin mielettömän tiivistetyltä ja epäkäytännölliseltä.

   Poista
 2. Täälläkin joustetaan! Olemme molemmat melko pihejä rahan suhteen, eli kaikki hankinnat harkitaan kahteen kertaan ennen kuin korttia vingutetaan. Olemme valmiita joustamaan budjetissa, mutta toisaalta haemme säännöllisesti budjetin eri osista myös juttuja, joissa voisi päästä halvemmalla. Mutta välillä tulee positiivisiakin ylläreitä: minä esimerkiksi löysin pukuni huomattavasti halvemmalla hinnalla kuin mitä olin siihen varannut. Sama meininki siis täälläkin, kerrankos sitä naimisiin mennään!

  Meillä ei kuitenkaan kaikkia juttuja kirjata edes budjettiin, vaikka muuten kaikki liput ja laput säästetään ja laskelmat ovat aina ajan tasalla excelissä. Meillä on vähän sama juttu tuon sulhasen puvun kanssa: koska sulhoni työnsä puolesta käytää pukua, ostamme hänelle uuden (olisi siis hankintalistalla ilman häitäkin), mutta koska se häiden jälkeen tulee ihan "arkikäyttöön", listaamme budjettiin vain muut pelkästään hääpäivää varten hankitut asusteet yms.

  Stressiä ei VIELÄ ole, katsellaan sitten uudestaan vähän ennen häitä, hehe. Ja vaikka budjetti vähän venyisi ja paukkuisikin, niin olen valmis syömään kaurapuuroa aamu- ja iltapalaksi, välipalaksi ja päivälliseksi ainakin vuoden päivät häiden jälkeen - johan siihen on opiskeluaikoina totuttu ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo budjetin "huijaaminen" kyllä varmasti säästää hermoja aika paljon! :D Melkoista päänvaivaa nuo raha-asiat kyllä aiheuttavat, huh.

   Poista
 3. Joustoo joudutaan tekemään koko ajan :D Ihanan kamala hääsuunnittelu ja ihanan kamala budjetti!

  VastaaPoista
 4. Pientä joustoa se budjetti kyllä vaatii.. Uusia ihania ideoita tulee kokoajan mieleen, pitää hieman jarrutella välillä omaa innostumista.
  Sen olen päättänyt että jos budjetti menee yli, niin sitten menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jarruja olen kyllä saanut haeskella useaan otteeseen.. Välillä mies on se, joka jarruttaa enemmän, mutta onneksi olen löytänyt sen jarrun ihan itsekin. :D Muuten budjetti olisi kyllä varmaan jo tuplaantunut...

   Poista
 5. Minä stressaan budjetista varmaan joka päivä. :D En uskalla enää edes laskea ehditäänkö me edes säästämään niin paljon kuin rahaa on menossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, etten ole ainoa :D Stressaaminen on mahdottoman ikävää, eikä sitä toivoisi kenellekään, mutta kyllä se kummasti helpottaa kuulla, että muut painivat ihan samojen asioiden kanssa.

   Poista