tiistai 20. elokuuta 2013

On todellisuus piinaa hetkittäin - selvinpäin..?

Kuva

Huomenissa minulla on loistavasti aikaa heilua kameran kanssa ja esitellä sekä hankintojani että budjetin heilahteluita tähän mennessä. Ajattelin ensin toteuttaa sen tänään, mutta olosuhteiden pakosta joudun lykkäämään suunnitelmani huomiselle. Samalla toivon salaa, että koruni saapuisivat huomenna, jolloin saisin nekin mukaan esittelyyn. Pelkään kyllä kovasti, että joudun odottamaan vielä ainakin loppuviikkoon - ellen jopa ensi viikon alkuun saakka.

Viime päivinä mieleeni on tämän tästä ponnahdellut ajatuksia häiden juomatarjoilusta, joten lienee paikallaan rustata näitä ajatuksia tännekin ennen kuin unohtuvat. Meidän vieraslistamme näyttää edelleen sitä sataa henkilöä (ei, emme ole vielä suorittaneet sitä aiemmin mainittua karsintaa), joista kaksikymmentä on lapsia. Alaikäisiä kokonaisuudessaan on hieman enemmän, kun lasketaan nuo yläkouluikäiset ja muut alle 18-vuotiaat mukaan. Juomabudjettia kaikkinensa on varattu noin tuhat euroa. Miten tämä summa olisi sitten tarkoitus käyttää? Miten sen käyttäisi mahdollisimman fiksulla tavalla?

Kuva

Meidän ajatuksemme on panostaa yhtä paljon sekä alkoholipitoisiin että alkoholittomiin juomatarjoiluihin. Ensin mainittua tuskin tarvitsee perustella sen kummemmin. Meidän kummankin mielestä alkoholipitoiset juomatarjoilut omalta osaltaan kuuluvat häihin ja sopivassa suhteessa ne keventävät tunnelmaa. Väkeviä meillä ei tarjoilla pientä kahvin kanssa tarjoiltavaa hömpsyä lukuun ottamatta, ja boolistakaan emme tee kovin vahvaa. Rähinäviinaa ei siis toivottavasti juhlissamme nähdä. Ja jos nähdäänkin, on meillä onneksi kaksi upeaa, tilanteen varmasti rauhoittavaa bestmania.

Monesti häissä ja muissa "alkoholikeskeisissä" juhlissa alkoholittomien juomien virkaa tekevät kotikalja ja loppuillasta mehu. Hyvällä tuurilla tarjolla on kivennäisvettä. Me haluamme varmistaa paitsi lukuisten lapsivieraidemme, myös kuskien ja muiden alkoholista kieltäytyvien viihtyvyyden hääjuhlassamme. Siksi olemme päättäneet, että alkoholittomia juomia pitää olla tarjolla yhtä hyvin kuin niitä prosenttijuomiakin. Tässä toki on myös oma lehmä ojassa, sillä juhlien päätähtinä aiomme pysyttäytyä suurimmaksi osaksi niin sanotulla vesilinjalla. Ja jotta meidän ei kirjaimellisesti tarvitsisi pysytellä sillä vesilinjalla, on keksittävä vaihtoehtoja!

Kuva

Meille tulee näillä näkymin kaksi erilaista boolia, joten teemme luultavasti myös kaksi erilaista alkoholitonta juomasekoitusta. Kumpaankin kategoriaan tulee ainakin yksi vihreä juomasekoitus. Näitä alan pohtimaan tarkemmin ehkä joskus ensi vuoden puolella (paitsi jos - tai kun - oikein innostun). Emme kuitenkaan halua jättää vieraitamme näiden juomien varaan, vaan antaa mahdollisuuden vaikuttaa itse siihen mitä juo ja samalla tuoda vähän uudenlaisia tuulia hääjuhlien juomatarjoiluihin. Jälleen kerran sain inspiraatiota savolais-pohjalaisesta naimakaupasta, kun siellä esiteltiin ideaa alkoholittomasta baarista. Näin ollen meille tulee ehdottomasti tarjolla suuri määrä kivennäisvettä, jota voi nautiskella sellaisenaan tai sitten erilaisten makusiirappien kanssa. Hääjuhlamme suurta lapsimäärää ajatellen veikkaisin, että tällä (ja noilla makusiirapeilla) tulee olemaan huikea menekki. Kovin suurta limpparivalikoimaa meille ei tähän lisäksi tule, mutta esimerkiksi Sprite voisi toimia hyvin tämän kaiken rinnalla - tölkkeinä tietysti.

Kuva

Kun idea näistä makusiirapeista kehkeytyi lopulta suunnitelmaksi asti, huomasin yllättäen vieväni asiaa vielä pidemmälle. Loppusysäyksen mietteeni saivat, kun kävin lähikahvilassa eräänä päivänä nauttimassa kuumaa lattea ihan vain yksin omassa rauhassani. Siellä nimittäin oli kassan vieressä kippoja, kuppeja ja sirottimia sekä kehotus maustaa omaa kahvia. Tarjolla oli kaakaojauhetta, kanelia, kardemummaa sekä vaniljasokeria. Miksei tätä ideaa voisi tuoda häihin? Olin alkanut jo aiemmin suunnittelemaan, että toisin makusiirapit myös osaksi kahvipöytää. Ei häissä tarvitse aina olla sitä iänikuista kahvia mustana, maidolla, kermalla tai sokerilla. Me olemme pyrkineet tuomaan sitä pientä twistiä kaikkeen muuhunkin, joten pakkohan samaa ideologiaa on jatkaa myös kahvitarjoilun yhteydessä! Tällöin myös ne henkilöt, jotka eivät kahvin kanssa nauti alkoholipitoista avec-juomaa, saavat kuitenkin jotain ylellistä ja erilaista. Laitamme siis tarjolle muutaman erilaisen makusiirapin sekä siroteltavan mausteen.

Miten nämä kaikki sitten sopivat budjettiin? No, toivotaan että sopivat. En ole tässä asiassa niin ehdoton, sillä nautin mieluusti läpi illan hyvistä juomista. Olen varma, että alkoholittomiin juomiin sijoitetut rahat eivät mene hukkaan. Ja alustavien laskeskelmeni mukaan meidän kyllä pitäisi budjetissa pysyä - ainakin melkein.

6 kommenttia:

 1. Tästä postauksesta tuli mieleen ne muutamat lapset jotka häihimme "änkeää" :D pakko kai se on alkaa miettiä lapsille jotain "bile"juomaa eli holitonta drinksua yms :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdat sen lapsinäkökulman ja mietit niitä illan kuskeja! Tulee kannaltasi huomattavasti mukavampi näkökulma, jonka sivussa ne lapsetkin sitten menee ilman ylimääräisiä pohdintoja! :D

   Poista
 2. Musta juhlista tulee ehdottomasti viihtyisämmät ihan kaikille, jos ja kun alkoholittomiinkin juomiin panostetaan edes hiukan! Moni kuitenkin kaipaa siihen alkoholijuomien rinnallekin jotain muuta juotavaa, ja pysyy meno vähän paremmin näpissä itse kullakin, kun on holittomia vaihtoehtoja sitä pelkkää hanavettä laajemmin tarjolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan totta. Moni varmasti tarttuu mieluusti alkoholijuomien välissä näihin holittomiin versioihin, mikäli on tarjolla jotain muutakin kuin vettä. :) Muuten saattaa helposti pysyä sillä vahvemmalla linjalla.

   Poista
 3. Hyvä pointti! Monesti tulee keskityttyä niihin prosenttidrinskujen suunnitteluun ja unohdettua ne holittomat. Kaikki kun ei kuitenkaan syystä tai toisesta käytä. Ja olis kiva sit tarjota niille muutakin kuin sekamehua jos toisille on hienoja rinksuja :)

  VastaaPoista