keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Jälleen asiaa rahasta: budjetin ylitykset ja alitukset.

Kuva

Lupasin lausua sanasen jos toisenkin häiden budjetista. Meidän budjetillemme on käynyt samoin kuin monien muidenkin: se on kasvanut räjähdysmäisesti. Ennen konkreettista hääsuunnittelua ajattelin, ettei minun häihini ikinä laiteta yli 5000 euroa. Kun sitten ymmärsin, että sataa ihmistä ei helposti kestitä moisella summalla, budjetti nousi kahdellatuhannella eurolla. Ja kas kummaa, tehdessäni ensimmäistä varsinaista budjettilaskelmaa, hipoi se jo kymmentätuhatta euroa. Nyt kaikkinensa se ylittää jo sen kymppitonnin. Mutta takaisinkin on jo ehditty tulla. Olin valmis nostamaan budjettia turhan monien asioiden suhteen, jolloin loppusumma olisi uhkaavasti alkanut näyttää 12 000 euroa. Nyt siis tingitään, ja tingitään lisää.

Teen budjetista oman sivunsa tänne blogin puolelle, kun pääsen kotikoneelle, jossa laskelmani ovat säilössä. Nyt kuitenkin avaan hieman ajatuksiani ja hajatuksiani rahan kuluttamiseen liittyen. Budjetissamme on tällä hetkellä vielä muutama kohta, joiden tiedän olevan alakanttiin laskettuja. En kuitenkaan ole halunnut liikaa muuttaa lähtötilannetta, sillä siten voin parhaiten nähdä muutoksen ja budjetin paisumisen. Käytännössä katsoen budjetti on kasvanut vain siksi, että en ole muistanut huomioida monia rahaa vieviä yksityiskohtia.
 
Kuva

Meidän budjettimme on ylittynyt jo muutamassa kohdassa. Minä ensinnäkin olin päättänyt ostaa käytetyn hääpuvun tai hakea pukuni Virosta. Budjetiksi olin asettanut vaivaiset neljäsataa euroa - tiedän, moni ei suostuisi tällaisella summalla edes harkitsemaan naimisiinmenoa. Mies tosin nauroi jälkikäteen räkäisesti, kun kuuli suunnitellun pukubudjetin; hän luuli minun käyttävän pukuun tonnin. Morsiusgallerian käynti poikkesi suunnitelmasta siis noin 200 euron verran, mutta toi samalla miehelle ilmaisen puvun. Hääpäivänä hän ei sitä tosin käytä,  mutta tarpeeseen tulee kuitenkin.

Myös tuo miehen puku on sellainen asia, jonka tiedän hajottavan budjettia. Ajattelimme ensin vuokrata miehelle bonjour-puvun, joten summia laskeskeltiin sen mukaan. Kuitenkin lopulta päädyimme siihen, että miehelle hankitaan mitä upein Dante-puku. Ja sitähän ei sitten vuokralistoilta löydy... Tämä tuo siis jokusen satasen lisää suunniteltuun budjettiin.

Yksi merkittävä poikkeama budjetissa on valokuvaus. Olimme siis alunperin suunnitelleet, että eräs harrastelijakuvaaja-tuttavamme kuvaa dokumentaarisesti koko päivän. Olimme budjetoineet siihen 500 euroa, vaikka tiesimme selviävämme halvemmalla. Noh, mieli muuttui monestakin syystä ja päädyimme ammattilaiskuvaajaan. Hintaa päivälle 790 euroa, mikä on dokumentaarisesta kuvauksesta vähänlaisesti, mutta suunniteltuun budjettiin nähden melkoinen summa.

Kuva

Missä me sitten vastaavasti säästämme? Muutama päivä sitten mainitsin jo, että säästämme hieman jo siinä, että vähennämme vierasmäärää. Tällä hetkellä isoin, jo lukkoonlyöty säästökohde on dj. Mietimme nimittäin hääsuunnittelun alkuvaiheessa bändin ja dj:n välillä, jolloin päätimme budjetiksi 900 euroa. Näin ollen bändikään ei olisi tehnyt budjettiimme merkittävää piikkiä, kyse olisi ollut muutamista satasista kuitenkin. (Vaikka olisihan se tuntunut ihan hirveältä rahareiältä siitä huolimatta.) Bändin sijaan päädyimme dj-palveluun alittaen suunnitellun budjetin 300 eurolla! Luojan kiitos, säästöä syntyy edes jossain. Muut säästökohteemme taitavat olla huomattavasti pienempiä. Mutta eikös pienistä puroista aina kasva suuria virtoja? Näitäkin säästöjä alkaa jo jonkin verran syntyä: kengät, laukku, paperitarvikkeet... Juomabudjetistakin meinasimme ensin lähteä säästämään, mutta emme taida onnistua siinä kovin hyvin, kun päätimme panostaa myös alkoholittomiin juomatarjoiluihin kunnolla. Tämä panostus on ennen kaikkea itseämme varten, sillä boolimukia ei taida meidän käsissämme illan aikana näkyä. Juhlissamme on kuitenkin myös lapsia sekä niitä boolittajien kuskeja, joten toki kunnollinen juomatarjoilu osoittaa kunnioitusta myös heitä kohtaan!

Toivon, että seuraavaksi pääsen jo esittelemään koko tämän meidän mielettömän pitkäkestoisen pitopalveluprojektimme. Samalla voin availla budjettiamme myös sen osalta. En malttaisi odottaa, että viimeinenkin iso asia olisi lyöty lukkoon. Olen nimittäin melkoisen stressaantunut tällä hetkellä, kun noinkin merkittävä osa juhliamme on vielä aivan alkutekijöissään. Lisäksi bestman- ja kaasoasiat ovat aiheuttaneet jo hetken aikaa hieman harmaita hiuksia (Iik, nyt jo?!), mutta siitäkin sitten paremmalla ajalla...

6 kommenttia:

 1. Meilläkin budjetti venyy ja paukkuu. Huoh, koko ajan keksin hienoja ideoita, jotka tietenkin maksaa. Olen ylittänyt budjettilaskelmani jokaisen hankinnan kohdalla: bändiin meni 500e enemmän kuin piti, sormus ylitti budjetin n. 700e:lla jne. Eli ei edes mitään pikkusummia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täytyy myöntää, että omat ylitykset alkavat tuntua aika pieniltä ja vaatimattomilta. :D Tosin kun pitäisi myös saada hääbudjetin ohella 20 000 euroa säästöön ensi kesään mennessä, myös nuo pienemmät ylitykset tuntuvat melko suurilta. :D

   Poista
 2. Meillä kans venyy ja paukkuu! Ja loppua ei vaan näy! Alan olla jo hieman huolissani, että miten tässä käy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, josko se lopputulos sitten palkitsisi :D

   Poista
 3. Budjetin tekeminen ja siinä pysyminen on kyllä melkoinen haaste. Meillä miekkonen kyllä vetää aika tiukan rajan siihen 6000, sen yli ei saa mennä. Meillä riippuu paljon myös pitopalvelusta, vähän rupeaa tulemaan pelko jo persuuksiin sen kanssa kun kaikki myy täällä ei oo vapaata. iik.
  Tuo dante mallinen tummapuku on myös tuo minun miekkosen valinta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lähinnä ongelmana ollut valinnanvaikeus ja nyt sitten tuo pieni yhteydenpitokatko, kun valinta vihdoin saatiin tehtyä... Budjetti kyllä senkin suhteen paukkuu yli, sillä olin alkuun laskenut huomattavasti halvemmalla menulla tuon suunnitelman. Mutta kun ei enää sytytä, niin ei...

   Tuo 6000 euroa kuulostaa hyvältä summalta! Myös Palomiehen morsian -blogissa taisi Laura kirjoitella, että heidän budjettinsa oli noin 6000e. Joten hienot kemut sillä summalla saa!

   Poista