lauantai 6. heinäkuuta 2013

Istukaa, olkaa hyvä.

Kuva

Olen miettinyt aivan valtavasti istumajärjestysasiaa. Enkä ole tässäkään asiassa ainoa laatuaan - aiheesta löytyy valtavasti pohdintaa, keskusteluja sekä monia, monia ohjeistuksia. Ensin olin vakaasti sitä mieltä, että meidän häihin ei tule missään nimessä istumajärjestystä. Saatoinpa jopa ehkä ihan leimata istumajärjestyksen omaavia häitä ja moisesta vouhkaajia... Sitten tuli ajatus jos toinenkin, ja mieli alkoi muuttua. Luojan kiitos, meillä on vielä aikaa suunnitella näitä asioita ja siirtää päätöstä yhä edelleen.

Miksi minun häihin hullaantunut mieleni alkoi kääntyä plaseerauksen kannalle? Kyse ei ole lainkaan siitä, että tahtoisin ehdottomasti päästä toteuttamaan pöytäkarttoja ja paikkakortteja, ehei. Niiden suunniteluun minulla ei olisi pienintäkään hinkua, tahtoisin edes tässä asiassa päästä päästää itseni helpolla. Olinkin alkuun hyvin tyytyväinen siihen päätökseen, että vieraat saavat etsiä itselleen mieluisan istumapaikan ilman morsiamen mielipuolista vallankäyttöä. Vasta hieman myöhemmin ymmärsin, että meidän juhlaamme on oikeasti tulossa isoja seurueita, jotka eivät juhlissa tunne todellakaan muita kuin toisensa. Tässä tapauksessa ei minun nähdäkseni ole mielekästä ottaa sitä riskiä, että vain kaksi toisilleen tuttua ihmistä istuu lähellä toisiaan, kun pientä pulistavaa olisi niin paljon niiden kauempaa tulleiden tuttujenkin kanssa. Toki hääjuhlassa on moiseen aikaa myöhemmin, mutta kun mietin tällaista tilannetta itseni kohdalle, toivoisin morsiamen huomioineen sen, ketkä todella tunnen juhlaseurueesta.

Kuva

Juhlaväen viihtymisen lisäksi on mielestäni tärkeää huomioida myös se, että pöytiin siirtyminen on mahdollisimman vaivatonta. Ilman plaseerausta suurien vierasryhmien sijoittaminen pöytiin voi olla haasteellista, kun pienemmät porukat, kaksikot tai kolmikot haluavat samaan pöytään istumaan, jolloin jäljelle jää vain ne kuuluisat kaksi paikkaa. Jälleen tapahtuu ryhmittymien, ehkä jopa perheiden hajaannusta, elleivät vieraat ala sitten keskenään sovittelemaan istumapaikkojaan uusiksi. Kuulostaa turhan vaikealta, eikö?

Siksi siis päädyimme plaseeraukseen. Tai no, eihän tässä mitään tietenkään ole lyöty lukkoon, mutta uskon edellä esitettyjen kannanottojen vaikuttuvan hyvin vahvasti siihen, että meille ennakkoasenteista huolimatta tulee suunniteltu istumajärjestys. Pöytäkarttojen ja paikkakorttien aiheuttamasta lisätyöstä huolimatta olen ainakin tällä hetkellä erittäin tyytyväinen tähän päätökseen.

Täysin eri asia onkin sitten se, kuinka pöydät sijoitellaan juhlatilaan. Isäni on samaa mieltä kuin juhlapaikkamme esittelijä: pitkiä pöytiä riviin noin neljä kappaletta. Itse olin alkuun näiden kannalla, mutta mieli muuttui tässäkin asiassa. Koen pitkien pöytien hankaloittavan liikkumista, kun syntyy useita pitkiä käytäviä. Hankalaksi kokisin tällöin myös meidän sijoittumisemme, jotta joka suunnasta oikeasti olisi mahdollisuus vilkuilla meitä. Itse haluaisin kaksi pöytää yhdistettävän yhdeksi kahdeksan henkilön neliöpöydäksi. Isäni mielestä tämä taas on aivan typerä idea, omasta mielestäni taas varsin kaunis - säästäen myös samalla noin puolet tarvittavista kaitaliinoista ja pöytäkoristeista, kun kahteen pöytään tulisi yhdet yhteiset somisteet. Olemme kalastelleet Internetin syövereistä myös monia muita malleja, jotka eivät kuitenkaan tällä hetkellä tunnu omilta. Tosin kalanruotomallia olen muutamaan otteeseen harkinnut, mutten tiedä kuinka lopulta toteuttaisimme sen. Yksi vaihtoehto olisi myös laittaa erikokoisia pöytäryhmiä moniin eri suuntiin, jolloin olisi parhaimmat mahdollisuudet varmistaa se, että jokaisella olisi näköyhteys meihin. Vierasmäärämme kuitenkin on melko suuri, joten sekin on otettava huomioon erilaisia pöytäjärjestyksiä suunniteltaessa. Sataa henkilöä kun ei välttämättä ihan miten tahansa lätkäistäkään yhteen nuorisoseurantaloon.

Kuva

Kuva

Ja jälleen kerran kaipailisin lisää näkökulmia teiltä, rakkaat kanssabloggaajat ja anonyymit vilkuilijat! Kertokaahan omia näkemyksiänne ja ajatuksianne pöytäjärjestyksiin liittyen. Tuleeko teille plaseerausta? Miksi, miksi ei? Millä tavalla itse haluatte sijoittua vieraisiinne nähden? Mitä muita ajatuksia teillä liittyy pöytien järjestelyyn? Omat ajatukset tuntuvat aina kiertävän niitä samoja ratoja, joten ulkopuolisten ideat ja näkemykset myös omista häistään tuovat kaivattua vaihtelua. Sehän tässä bloggaamisessa onkin ihaninta, kun voi kehitellä omia ideoitaan eteenpäin yhteistyössä muiden kanssa ja herätellä samalla keskustelua! Loistavaa viikonloppua - tällä morsiamella alkaa kauan kaivattu loma seitsemäntoista tunnin kuluttua!

2 kommenttia:

 1. Meille tulee ihan ehdottomasti valmiiksi suunniteltu istumajärjestys. Se on vaan yksinkertaisesti vieraille paljon helpompaa ja vaivattomampaa juuri noiden syiden takia, mitä jo mainitsitkin (mm. Isot seurueet tai perheet joutuvat hajaantumaan/joudutaan vieraiden kesken sumplimaan moneen kertaan sopivia istumapaikkoja). Toki valmiissa istumajärjestyksessä voi myös mennä mönkään, mutta yleensä hääpari kuitenkin tuntee vieraansa sen verran hyvin, että osaa ottaa huomioon vieraiden väliset mahdolliset kärhämät tai toimimattomat henkilökemiat. :)


  Meillä istumajärjestyksen puolesta puhuu jo se, että haluamme muutenkin juhlistamme juhlavat (vaikkei toki mitään varsinaista pönötystä haetakaan), ja valmiit pöytäjärjestelyt ja esim. paikkamerkinnät tuovat lisää juhlan tuntua. Plus että meiltä löytyy pari näitä ongelmallisia istumapaikkatapauksia, kun ihan jo minun lähisuvussani on uusioperhekuvioita, jotka täytyy ottaa huomioon läheisten istumapaikoissa, jotta kaikilla olisi mahdollisimman ihanaa juhlissamme :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin juuri tänään pidetyssä palaverissa totesimme, että sukuriidoista johtuen istumajärjestys on kyllä enemmän kuin tarpeellinen! Ja tosiaan, kyllähän se tuo myös sitä paljonkaivattua juhlatunnelmaa. :)

   Poista