lauantai 14. syyskuuta 2013

Morsiandieetti part. 1


Kuva
 
Tämä kirjoitus sai alkunsa jo eilen, mutta kirjoittelu jäi kesken, kun piti rientää työmaalle. Hauska sattuma, että myös Tanja oli eilen samojen asioiden äärellä. Osa teistä saattaa muistaa, että pohdin aikaisemmin häihin liittyvää turhamaisuutta sekä itsensä muuttamista. Yksi aiheista oli morsiandieetti, jota kerroin itsekin jossain määrin noudattelevani. Minullahan muutos ei siis tosiaan ole suuri, sillä ruokavalioni on jo pitkään ollut vähähiilihydraattinen, eikä painoakaan ole pudotettavana. Ainoa tavoitteeni onkin saada kauniimpi ja kiinteämpi vartalo treenaamalla oikein. Tämä tavoite kuitenkin motivoi aika paljon laskeskelemaan, että saan päivittäin riittävästi rasvaa ja proteiinia. Proteiini tietysti ensisijaisesti lihasten kasvua turvaamaan, kun taas rasvan tehtävä on pitää keho käynnissä, antaa energiaa ja ylläpitää kylläisyydentunnetta.

Minä en ole ravintoneuvoja enkä minkään sortin asiantuntija. Koska tämä treenaaminen ja ruokavalio kuitenkin on osa häävalmisteluitani, ajattelin jakaa satunnaisesti myös näitä asioita teidän kanssanne. Enkä varmasti ole yksin liikkeellä tämän asian kanssa, sillä jonkinasteinen painonpudotus tai muu kehoon kohdistuva muodonmuutos taitaa olla aika monen morsiamen tähtäimessä.

Mitä minun ruokavaliooni eli tähän niin sanottuun morsiandieettiin kuuluu? En noudata yksittäisen ihmisen oppeja, vaan olen tehnyt tutkimustyötä itsenäisesti omaa kehoani kuunnellen. Kuitenkin olen lukenut muun muassa Kaisa Jaakkolan tuotannon ja sovellan runsaasti hänen oppejaan. Kaisa Jaakkolan kirjoja voin suositella kaikille ravinnosta kiinnostuneille, sillä kirjat ovat helppolukuisia ja -tajuisia myös niille, joilla ei ole vahvaa anatomiantuntemusta.

Vakioaamiainen, johon treenipäivinä kuuluu puuro tai muu vastaava buusteri.

Olen jo vuosikausia syönyt aamiaista hyvin epäsäännöllisesti. Käytännössä syön aamupalaa vain silloin, kun teen treenin aamun tai aamupäivän aikana. Tällöin aamupalana on usein hirssi- tai kaurapuuro kermamaitoon keiteltynä ja rasvaisella (4,6%) raejuustolla höystettynä. Kaurapuurokaan ei ole sitä tavallista pikapuuoa vaan puhtaasta, gluteenittomasta kaurasta keiteltyä. Mikäli ei ole treenipäivä, aamiaisena toimii kahvi, jonka joukkoon tiputan ruokalusikallisen kylmäpuristettua kookosöljyä. Ja uskokaan tai älkää, mutta kookosöljyissä on runsaasti makueroja. Itselläni on tällä hetkellä tuo Voimaruoka-merkkinen purkki, kun se oli tarjouksessa tuossa naapurissa, mutta jatkossa aion jatkaa hyväksi havaitulla Tropicai-linjalla. Toinen ihan loistava kookosöljy tulee mielestäni Bio Planetelta.

Kun aamupala tai aamukahvi on nautittu, tulee seuraava ruoka tuossa yhdentoista ja kahdentoista välillä. Vaikka olisin juonutkin vain sen kookosöljyllä terästetyn kahvin, tasaisena pysyvän verensokerin sekä riittävän rasvansaannin turvin nälkä pysyy poissa pitkään. Annoskoot ovat kuitenkin verrattaen isoja, mikäli suhteuttaa minun ruokavaliotani esimerkiksi virallisterveelliseen jossa syödään jopa viisi kertaa päivässä.

Eilinen lounas: kukkakaalimuusia, lihapullia ja kurkkua. Näyttää köyhältä, mutta makuelämys mieletön.
Sekä lounas että neljän, viiden välillä tuleva päivällinen noudattavat samaa kaavaa: paljon kasviksia, noin 30 grammaa proteiinia ja rasvaa pitämään nälkää loitolla. Ateriat itsessään ovat hyvinkin vaihtelevia, eivätkä kananmunat suinkaan kuulu jokapäiväiseen ruokavaliooni - saati sitten teolliset makkarat. Pekonia en muista syöneeni useisiin kuukausiin. Kuvissa näette muutamia esimerkkejä näistä ruokailuistani. Ruokailun jälkeen juon usein kahvin jälkiruuaksi, vaikka toivoisinkin voivani kieltäytyä kahvista viimeistään iltapäivällä kolmen jälkeen. Vuorotyöläisenä tämä on kuitenkin käytännössä katsottuna mahdotonta.

Illalla syön yleensä hieman enemmän hiilihydraatteja. Tai sitten en. Iltapalani, tai vastaavasti iltaruokani vaihtelee hyvin paljon. Toisinaan syön kunnon aterian, mikäli koen sitä tarvitsevani. Toisinaan syön itse tehtyä siemennäkkileipää tai vaihtoehtoisesti kaupasta ostettua gluteenitonta näkkileipää. Silloin tällöin syön kermarahaa kera kuohukerman ja mustikoiden. Maitotuotteita pyrin kuitenkin säännöstelemään, sillä ne aiheuttavat minulle epämiellyttävää turvotusta liiallisesti nautittuina. Yksi iltapalaherkuistani on maidoton ja viljaton, vähähiilihydraattinen vispipuuro. Monesti siis ilta-ateriointiini kuuluu runsaammin hiilihydraatteja, joiden avulla varmistan vaivattoman unentulon ja laadukkaan unen.

Eilinen päivällinen eli työeväs: monipuolinen salaattipohja fetalla, kananmunalla, chorizomakkaralla ja majoneesilla höystettynä.

Niin, tässä olette nyt nähneet muutamia esimerkkejä siitä, kuinka tämä morsian syö. Oma kehoni ja mieleni kiittävät tällaisesta ravinnosta, mutta toki jollakulla tilanne voi olla hyvinkin toisenlainen. En usko yhdenlaisiin ruokavalio-oppeihin vaan koen, että jokaisen on löydettävä omalle keholleen sopivat ruokavaliot ja treenimuodot. Voisin kirjoittaa mielettömästi postauksia ruokavaliosta, elämäntavoista ja treenaamisesta, mutta ne eivät kuitenkaan kuulu tämän blogin pääainekseen. Kuten huomaatte, tämäkin pieni postaus paisui aikamoiseen pituuteen, vaikka puhuinkin vain perusruokavaliostani. Tästä siis puuttui kokonaan treeniin liittyvät tekijät (ainoastaan aamupala sivusi sitä, mutta palautusjuomakin jäi tässä mainitsematta) sekä ne ylelliset herkuttelupäivät. Näiden tiimoilta lupaan palata vielä tähän omaan morsiandieettiini, sillä ne kuuluvat kumpainenkin aika tärkeänä osana sekä tämän morsiamen arkeen että juhlaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti