sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Alkoholiton juomatarjoilu

Pääsiäinen on jälleen kerran näyttänyt ne upeimmat puolensa. Päivän kaunein hetki koettiin, kun nautimme aamukahvin perheen kesken aurinkoisella terassilla lintujen sinfoniaorkesteria kuunnellen. Musisointia tarjosivat niin joutsenet, kurjet, metsän pikkulinnut kuin pihapuun yksinäinen tikkakin. Iltapäivän tullen meidät kuitenkin ajoi sisätiloihin itsensä uuvuksiin juosseen prinsessan päiväunihetki. Pihatöiden lomassa sain siis itsekin tilaisuuden rentoutua - ja sukeltaa hääsuunnittelun pyörteisiin.

Kuva

Ja koska pääsiäisen tavoitteeksi on asetettu paperituotteiden suunnittelua, ajattelin esitellä tähän väliin jotain vielä suunnitteluasteella olevaa. Makeisten jälkeen on nimittäin oiva tilaisuus siirtyä hetkeksi muiden tarjottavien pariin. Tällä kertaa ajattelin käsitellä juomatarjoilua, erityisesti lasten sekä muiden alkoholittomia juomia nauttivien näkökulmasta. Meidänkin juhlaamme on tulossa useampia kuskeja, muutamia vauvamahaa kasvattavia sekä muutamia alkoholista kieltäytyviä vieraita. Meille on todella tärkeää, että myös nämä vieraat juhlissamme viihtyvät, eivätkä joudu tyytymään pelkkään veteen tai sekamehuun.

Kaikki alkaa jo alkumaljasta. Lapsille olisi kymmenittäin sopivia vaihtoehtoja Pommacista Robby Bubble -kuohuviin, jotka olivat minun suosikkejani lapsuudessa. En pidä näitä kuitenkaan kovin mielekkäinä vaihtoehtoja aikuisille, jotka pahimmassa tapauksessa juhlista toisiin nauttivat sitä samaa Pommacia, mikäli alkoholi syystä tai toisesta ei maistu. Tällä hetkellä tarkoituksenamme olisi tarjota Korpihillan Kuohuva Kuusenkerkkä -juomaa. Hintavaa se on - varsinkin prosenttimerkillä varustettuihin kuohuviineihimme verrattuna - mutta samalla myös perinteisestä poikkeavaa.

Ruokajuomana perinteisen veden lisäksi tarjolla tulee olemaan limonadia, näillä näkymin sekä tölkeissä että pulloissa. Lisäksi tarjolle tulee ainakin pillimehuja sekä runsaasti kivennäisvettä. Makusiirapit ovat tällä hetkellä vielä kysymysmerkki, sillä lukuisista yrityksistäni huolimatta en onnistunut niitä Tallinnasta löytämään. Olisi kuitenkin hienoa, mikäli voisimme kivennäisvesien mausteeksi tarjota muutamaa erilaista makusiirappia.

Kuva

Kahvittelun jälkeen laitamme esille laajemman alkoholitarjoilun, joten samassa yhteydessä esille nostetaan myös alkoholittomat boolit. Myös limonadit, mehut ja kivennäisvedet ovat tarjolla näiden rinnalla. Emme halua tarjota vieraillemme mitään mehukattibooleja tai limonadisekoituksia, sillä sekä mehua että kuplajuomaa on tarjolla muutenkin. Asiaa pähkäillessämme saimme kuitenkin kaksi loistavaa ideaa: tarjoamme jääteetä ja simaa. Emme kuitenkaan halua niitä perinteisiä vaihtoehtoja, joten seuraavaksi pohdimme sopivia tapoja uudistaa näitä juomia. Internetin syövereistä löytyikin kaksi oikein raikasta reseptiä, jotka sopivat hääjuhlaamme täydellisesti. Ensi viikolla tulen siis valmistamaan kymmeniä litroja kirkasta limesimaa ja hieman ennen hääjuhlaa myös raparperilla maustettua jääteetä.

Kuulisin mielelläni kommentteja teiltä näiden juomien osalta. Onko alkoholittomalla linjalla pysytteleville vieraille riittävästi valinnanvaraa? Kuinka itse ratkaisette tai ratkaisitte alkoholittomien juomien tarjoilun?

19 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hyvältä. Kunnon ahaa-elämys tuli tuosta simasta. Sehän sopii ajankohdallisesti teidän häihin ihan täydellisesti :) Vaikka alkoholi-ihmisiä olenkin, maistaisin mielelläni limesimaa ja raparperijääteetä eli veikkaan, että kelpaa alkoholittomillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoholi-ihminen :D Kuulostaa suorastaan mieltäylentävältä titteliltä. :D

   Poista
 2. Limesima ja raparperijäätee kuulostavat ihana raikkaita alkoholittomilta vaihtoehdoilta! Meillä alkoholittomille oli erilaisia limsalaatuja ja kivennäisvesiä, ostettiin nekin tölkeissä, jotta oli yhtenäisempi tarjoilu ja ostettiin aika paljon, koska mun mielestä oli tärkeää heillekin antaa vaihtoehtoja muitakin kuin sitä perusvettä ja yhtä sorttia limsaa...tosin juodaan muutamaa sorttia vieläkin, että taisi niidenkin kuten alkoholillistenkin määrä mennä vähän yli, mutta ei ne ainakaan kesken loppuneet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vähän sama fiilis asian suhteen! Yliarvioimme varmasti juomien menekin, mutta mielestäni on parempi, että juomaa on muutama litra liikaa kuin liian vähän. :)

   Poista
 3. Vinkki edullisempaan alkoholittomaan kuohariin: Light live, jota löytyy sekä ihan tavallisena "skumppana" että roseena. Testailin tuota viime vappuna, ja mun mielestä se maistui jopa hyvälle, vaikkei ehtaa tavaraa ollutkaan. Citymarketista ostin ja hintaa oli muistaakseni jotakin kuuden euron kieppeillä. Ja kun hinta tosiaan ei ole mikään päätä huimaava, niin tehän ehditte vielä vaikka ostaa pullon testattavaksi, että onko omasta mielestä sopivaa tarjoiltavaa vieraille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin käydä ostamassa yksi testipullo. :)

   Poista
 4. Nuo alkoholittomat boolit kuulostavat todella hyvältä! :) Me tarjottiin talvihäissä alkoholittomana ruoka- ja iltajuomana vain vichyä ja kolmea eri limua. Siihen nähden teillä on tosi kivasti vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta olihan teilläkin sentään kolmea ei limonadilaatua! :) Siitäkin varmasti jokainen löysi mieleisen.

   Poista
 5. Tallinnasta makusiirappeja löytyy ainakin rocca al mare ostoskeskuksessa pienestä kahvi/teemyymälästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, enhän minä tuollaisia tajunnut käydä katsomassa! No, ehkä nuo juomatarjoilut ovat riittävän hyvät nyt muutenkin. :)

   Poista
  2. Myös Viru-keskuksessa on tuo samainen kahvi/tee/makusiirappikauppa eli siinä Viru-hotellin yhteydessä. Molemmista ollaan ostettu siirappeja

   Poista
 6. Hihii, juuri on täälläkin päätetty tehdä raparperijuomaa alkoholittomaksi vaihtoehdoksi :)

  VastaaPoista
 7. Raparperijuoma on kyllä erittäin hyvää! Kannatan! :)

  VastaaPoista
 8. Limesima ja raparperijäätee kuulostaa herkulliselta!! :) Tässähän tulee ihan huono ihminen leima otsaan, kun me emme todellakaan näin paljon panosta alkoholittomiin juomiin :D Meillä tarjotaan tylsästi pommacia kuohuvana, limsatölkkejä ja kivennäisvesitölkkejä muuten vain alkoholittomina vaihtoehtoinen. Tosin alkoholiton booli on vielä mietinnässä :) Mutta hyvä sie, hyvä te, kun panostatte!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyviä vaihtoehtoja teilläkin! Minä vain olen tällainen suuruudenhullu (kuten tiedät jo pom-pomien sekä viirinauhojen määrästä), joten vähempi ei kelpaa. ;)

   Poista
 9. Oletko kokeillut lehtikuohujuomaa? http://www.kuohujuoma.fi/lehtikuohujuoma/ Tätä ollaan testaamassa omiin häihimme. Hinta suoraan tuottajalta noin kympin luokkaa ja alkosta noin 13 euroa. Aika lähelle siis pääsee alkoholillisten kanssa ja on hitusen juhlavampi kuin perus pommacit.

  -Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kuohuviinimne maksoivat kolme euroa pullolta, joten mikä tahansa alkoholiton kuohuva on niihin suhteutettuna kallis. :D Täytyy viikonlopun aikana pitää maistiaiset näiden alkoholittomien juomien osalta, jotta osaa valita parhaan. :)

   Poista