lauantai 1. maaliskuuta 2014

Mitä tapahtuu häiden jälkeen?

Nyt kun häihin on enää kaksi kuukautta ja kaksi päivää, uskaltaa jo miettiä tulevaa. Loppujen lopuksihan häät ovat vain yhdet suuret juhlat elämän pitkällä ja polveilevalla polulla. Toki ne ovat suurimmat juhlat, joita monet meistä koko elämänsä aikana järjestävät. Häiden järjestämiseen uppoaa tuhatmäärin euroja ja ajallisestikin jopa pari vuotta. Meidän osaltamme nämä luvut ovat noin kolmetoistatuhatta euroa ja yksi vuosi.


Kuva

Häät ovat olleet kuluneen vuoden aikana se elämän suuri etappi, jota olen odottanut, jonka vuoksi olen valvonut öitä ja kuluttanut sormeni verille askarteluinnostuksen iskiessä. Hääpäivän jälkeen edessä on juhlatilan siivous, tavaroiden kuljettelu ja lopulta niiden myynti - tai vaihtoehtoisesti käyttö koriste-esineinä. Ensimmäiset viikot kuluvat varmasti näissä merkeissä hyvin tiiviisti. Lisäksi odotellaan tietysti valokuvaajan ja videokuvaajan tuotoksia päivämme ikuistamisesta, minkä jälkeen kiitoskortitkin voi postittaa.

Meidän hääjuhlamme jälkeen on aika sopivasti virittäytyä kesäiseen lomatunnelmaan. Kesälomia meillä ei vielä tuossa vaiheessa ole kummallakaan, mutta kesäiset ilmat ja lähestyvät lomat luovat kuitenkin omanlaisensa tunnelman myös häiden jälkeiselle ajalle. Kesän lopussa ajatukset voikin kääntää kohti syyskuuta ja rentouttavaa häämatkaa. Näin ollen syksyynkin liittyy paljon positiivista odotettavaa.

Kuva

Vähitellen häiden suunnittelu, hääjuhla ja siitä bloggailu kuitenkin siirtyvät muistoiksi mieliin. Arki alkaa, ja on opittava täyttämään hääsuunnittelun jättämä tyhjiö muilla aktiviteeteilla ja intohimoilla. Juttelimmekin tästä aiheesta videokuvaajamme Timon kanssa Love Me Do -tapahtumassa, kun keskustelu kääntyi ensimmäisen aviovuoden haasteisiin. Toisilla on kovat, ehkä jopa epärealistisetkin odotukset avioliittoa kohtaan, mikä osaltaan voi aiheuttaa haasteita avioliiton alkutaipaleella.

Kun itse mietin avioliittoa, merkitsee se minulle enemmän juridisia asioita kuin yltäkylläistä ja purppuranpunaista rakkautta. Älkää käsittäkö tätä väärin, sillä minä haluan astella avioliittoon juuri tämän rakastamani ihmisen kanssa ja juuri siitä syystä, että tahdon tätä rakkautta vaalia sekä tänään että viidenkymmenen vuoden kuluttua. Avioliitto ei kuitenkaan ole se tekijä, joka meidät sitoo yhteen ja joka rakkauttamme ylläpitää.

Kuva

Me olemme suhteessamme kokeneet jos jonkinlaista mutkaa, kuoppaa ja karikkoa. Toiset ovat olleet kuluttavampia ja syvempiä kuin toiset, mutta kaikesta on kyetty yhteistuumin nousemaan. Etenkin yllätysvauvan ilmoittaessa tulostaan jouduimme järjestelemään elämäämme aivan uuteen uskoon hyvin pienessä ajassa. Myös vauva-arki asetti meidät aivan uudenlaisten haasteiden ja koetinkivien eteen, jolloin jouduimme puntaroimaan parisuhdettamme monelta kannalta. Kaikkien näiden koettelemusten jälkeen meillä ei ole ruusunpunaisia mielikuvia edes avioliiton ensiaskeleista, mutta entistä vahvemmin tunnemme tarvetta sitoutua toisiimme pysyvästi ja juhlistaa sitä hetkeä lähipiirimme kanssa.

Niin hyvin itseni tunnen, että tiedän ajautuvani pieneen tyhjyyteen myös siinä vaiheessa, kun hääsuunnittelu tulee tiensä päähän ja päiviin täytyy keksiä muita aktiviteetteja kuin alituinen Pinterest-selailu, blogikirjoitusten suunnittelu ja mielivaltaiset Etsy-ostokset. Toisaalta hääsuunnittelun päättyminen on haaste, mutta samalla myös mahdollisuus hakeutua aivan uudenlaisiin haasteisiin. Kun hääblogi hiljenee, voi keksiä elämään aivan uudenlaista sisältöä ja hakea poikkeavia elämyksiä yhdessä sulhasen kanssa. Me olemme näiden yhteisten vuosien aikana oppineet kantapään kautta sen, että suhde tarvitsee runsaasti huoltamista pysyäkseen antoisana. Tämä ajatus varmasti korostuu avioliiton myötä.

Millaisia ajatuksia teillä muilla herää häiden jälkimainingeista? Onko teillä loppuvuodelle suuria suunnitelmia tai oletteko ajatelleet aloittaa esimerkiksi uuden yhteisen harrastuksen?

16 kommenttia:

 1. Ihana postaus. Tuli ihan itku kun mietin tämän kaiken loppumista, mutta niinhän se on että häiden jälkeen se seikkailu avioparina vasta alkaa.
  Jotenkin olen tehnyt sen virheen, etten ole hirveästi ajatellut häiden jälkeistä elämää. Ensimäisenä tulee mieleen mahdollinen häämatka, raskas kouluun paluu, sabaton cruise 2014 sekä eka joulu yhdessä avioparina ja joulu ylipäätään yhdessä sillä olemme olleet kaikki seitsemän joulua eri osoitteissa kumpikin vanhemmillaan tai minä töissä.
  Olen koittanut lohduttautua ajatuksella, että onneksi peten siskon häät on seuraavana vuonna joten voin alkaa sivusta seuraamaan niitä ja suunnittelemaan niiden toteutusta, edes hypoteettisesti. Sellainen kevyt lasku normaali elämään. :)
  Pete täyttää ensi vuonna 30 joten mahdollista synttärimatkaa japaniin on myös pohdittu. Muutenkin matkoihin ajattelimme vauvojen sijaan keskittyä, minä kun en ole vielä valmis äidiksi.

  Olemme puhuneet, että muutamme pois pk seudulta syksyllä tai viimeistään 2015, mutta sekin jää nähtäväksi. Kuitenkin työt tai koulut on ensin hommattuna ja päätettävä mihin halutaan muuttaa. Minua kun ei tuo Oulu niin nappaa vaikka pete sinne kovasti on meitä jo siirtämässä :D

  Varmasti jonkun asteinen häämasennus tai alakuloisuus iskee kun häät on juhlittu. Pitää vain toivoa, että kaikki menee hyvin ja päivästä tulee ikimuistoinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni on hyvä, että myös häitä seuraavalle ajanjaksolle on jo suunnitelmia - pieniä tai suuria. Ne auttavat kummasti kiinnittymään arkeen kaiken tämän hälinän ja touhuamisen jälkeen. :) Teillä on kyllä ihania suunnitelmia ja tapahtumia luvassa lähivuosille!

   Poista
 2. Kaunis kirjoitus, rehellinen:) omalla kohdallani häämainigeista siirrytään häämatkan suunnitteluun ja toteutukseen kesällä, sitten on uutta työrintamalla syksyllä, haaveissa on myös lapset, minusta tuntuu että rouvaelämä pitää kiireisenä ja elämässä on uutta erilaista odotettavaa kuin häät. Minä ootan jo uusia tuuleja, nää hääkuviot vaikka parasta aikaa on ollut on jo kohta nähty:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin koen ajoittain olevani jo aika väsynyt näihin häähullutuksiin, mutta toisaalta löydän itseni innostumasta kaikesta aina vain uudelleen. Haaveilen jo toisesta lapsesta ja siitä omakotitalosta, jonka pihalle mies haaveilee uutta koiraa. On ihanaa, kun jotain muutakin odotettavaa kuin häät. :)

   Poista
 3. Häiden suunnittelu oli mahtavaa, toki loppuvaiheessa myös stressaavaa. Pieni "siinäkö se nyt oli" -fiilis tuli häiden jälkeen, mutta vielä on ns. jälkihommaa eli häätavaroiden, asusteiden ja mekon myyntiä, häämatka (pian!), kiitoskortit. Luin tuon "Kun itse mietin avioliittoa, merkitsee se minulle..." -kappaleen miehelle ja totesin, että tämä taitaa päteä meihinkin. Ei rouvana oleminen nyt niiin erilaiselta tunnu. ;) Omassa elämässä ei ole lähitulevaisuudessa mitään uusia tuulia tai projekteja, mutta pidemmällä tähtäimellä haaveissa on omistusasunto, koira ja sitten joskus myös lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuohan kuulostavat varsin kannustavilta ja hyviltä tavoitteilta! Minäkin mielenkiinnolla odotan tuota häiden jälkeistä aikaa, sillä pitkään projektiin kuuluu tietysti myös huolellinen lopetus. Aikaavievää tuo häätavaran myynti varmasti on, joten tuskin ihan äkkiä on pelkoa siitä, että häät painuvat suoraan unholaan. :D

   Poista
 4. Odotan hiukan häiden jälkeistä aikaa. Pääsee takaisin normaaliin arkeen ja juhlat on juhlittu. Aina juhlien järjestämisen jälkeen on pieni helpottunut ja hyvä olo. Kaikki meni hyvin, oli kivaa, nyt voimme nauttia kotioloista ja toisistamme.

  Lähdemme saman tien häiden jälkeen Roomaan, joten heti ei jalat vielä laskeudu maahan. Tämä on tosi hyväkin, sillä töihin meno tuntuisi oudolta niin ison juhlan jälkeen. Sitten alamme suunnittelemaan varsinaista häämatkaamme vuodelle 2015 ja nautimme avioliitosta. Ystäviemme häitä on tulossa vielä ensi vuodellekin, joten eivät juhlinnat täysin tähän lopu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti ihana päästä juhlimaan lähipiirin häitä sen jälkeen, kun omat tanssit on jo tanssittu! Häistä tulee sen jälkeen varmasti aivan erilainen kokemus.

   Minäkin monella tapaa odotan tuota häiden jälkeen koittavaa mahdollisuutta hengittää syvään ilman jatkuvia projekteja ja muita keskeneräisyyksiä. :)

   Poista
 5. Itse en tippunut tyhjiöön häiden ja häämatkan jälkeen, olin oikeasti ihan helpottunut siitä, että normaali arki sai palata elämäämme. Toki honeymoon-pyrähdyksen jälkeen kääntelin onnittelukortteja ja ihastelin lahjoja monet kerrat enkä oikein osannut tarttua töihin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tuollaista varmasti on ilmassa yhdellä jos useammallakin morsiamella! Aika näyttää sitten ne omat fiilikset. :D

   Poista
 6. Minä odotan jo hiukan että häät ovat ohi, jotta saamme jatkaa "tavallista" elämäämme. Häät aiheuttavat molemmille hieman stressiä, joten salaa odotan jo että häät ovat ohi. ;) Elämämme jatkuu samanlaisena, kuin ennenkin. Onnellisen ja tyytyväisenä siihen, että toinen on rinnalla hautaan saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stressiä kyllä on riittänyt - ja tulee varmasti vielä riittämään! Meillä erityisesti sulhanen odottaa sitä aikaa, kun häät ovat onnellisesti muistoissa. Minä olen osaltani kuitenkin niin kiintynyt koko tähän suunnitteluprosessiin, etten aivan yhtä kovasti osaa vielä kaivata, vaikka turnausväsymystä välillä koen itsekin. :D

   Poista
 7. Vaikka en ole edes suunnitellut näitä häitä kuin vasta viitisen kuukautta, niin silti alkaa jo tuntua siltä, että voisi miettiä jo muitakin juttuja. Haluaisin muuttaa isompaan asuntoon ja nauttia vapaa-ajasta perheen kanssa. Sellaista normaalia, tavallista arkea, joka kaiken suunnittelun keskellä kuitenkin jää vähän pakostakin paitsioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta olen kyllä täysin samaa mieltä, että se ihana, tavallinen lapsiperhearki jää kovasti hääsuunnittelun jalkoihin. Me saamme onneksi asettua nauttimaan normaaleista, arkisista asioista juuri kesän koittaessa. :)

   Poista
 8. Itseäni ahdistaa huhtikuisten häitteni jälkeen raha! Kamalan iso summa tuli laitettua yhteen päivään, kaikki säästöt meni sinne, vaikka joka ikisessä asiassa säästimme ja vieraitakin oli alle20. Vaikka koin kauniita hetkiä häissäni, en koe että se olisi ollut elämäni onnellisin päivä. Koen onnellisuutta arjessani mieheni rinnalla. Koen myös , että vuoden kestänyt tressi kaikesta häihin liittyvästä ei ollut sen päivän arvoinen. Näin jälkiviisaana olen sitä mieltä, että unelmaloma meille kahdelle jonnekkin kauas lämpimään ja siellä vihkiminen palmun alla olisi tuonut niitä Wau efektejä. Mutta, näillä mennään ,kekkerit tuli järjestettyä, ainakin komeat kuvat Facebookissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että saitte edes komeat kuvat! ;) Minä mietin tuota samaa asiaa juuri ennen häitä. Nimittäin sitä, että meidät olisikin pitänyt vihkiä kahdestaan jossain kaukana lämpimässä. Olen kuitenkin itse hyvin tyytyväinen hääpäivään, enkä osaa harmitella yhtään sitä, että siihen meni hurja summa rahaa. Toki elämäntilanteet ovat erilaisia jokaisella, samoin kuin jokaisen persoona. :)

   Poista