torstai 6. helmikuuta 2014

Videokuvaaja häihin?

Kuva

Lähes heti hääsuunnittelun alkumetreillä tajusin haluavani dokumentaarisen hääkuvauksen vihkimisestä todelliseen juhlahumuun saakka. Valokuvaus lienee niitä ensimmäisiä asioita, joita häähuumassa intoilevat morsiamet alkavat pohtia. Usein kuitenkin unohtuu, että häiden valokuvaaminen näyttää vain pintaraapaisun koko päivästä. Toki valokuvien avulla säilytetään ikuiset, helposti katsottavissa olevat ja kauniit muistot. Ne kuitenkin ikuistavat vain hiljaisia hetkiä, yksittäisiä hymyjä, hersyvää juhlatunnelmaa. Muistaako kukaan kymmenen vuoden päästä sitä lausahdusta, joka sai koko juhlaväen puhkeamaan raikuvaan nauruun?

Minä olen pienestä pitäen saanut katsella vanhempieni hääjuhlan videotaltiointia, mutta en hääsuunnittelun alkuvaiheessa huomannut lainkaan itse ajatella asiaa. Hyvin pian kuitenkin törmäsin Modern Bride –blogissa VideoTimon toteuttamaan häävideointiin. Ensin hämmästelin asiaa ja mietin, miksi kukaan tuhlaisi rahojaan siihen, että joku tuntematon tyyppi saapuu vieraiden joukkoon heilumaan jäätävän kokoisen kameransa kanssa. Tämä kohtaaminen herätti minut kuitenkin pohtimaan videotaltioinnin tärkeyttä. Ensin ajatukseni tietenkin eksyivät sukulaisiin, jotka voisivat ikuistaa vihkimisen ja puheet, tarvittaessa muutakin. Sitten kuitenkin muistin isän ja äidin häävideon: sumeaa, pimeää ja tärisevin käsin kuvattua tallennetta, jonka parasta antia olivat taustamelun tahdittamat äänet. Häävalssista näkyivät ainoastaan ne hetket, jolloin vanhempani siirtyivät ikkunan ohitse yhtenä mustana möykkynä.

Kuva

Aloin aivan yllättäen ymmärtää häävideoinnin merkityksen. Samaan aikaan aloin pehmittää sulhasta siihen ajatukseen, että laittaisimme liki saman summan hääjuhlan videointiin kuin valokuvaukseenkin. Vastaanotto oli kylmä ja yksimielinen: ei, älä hurahda. Viikkokausien työ päättyi lopulta luovutusvoittoon. Taistossa auttoivat lukuisten Internetin syövereihin tallennettujen häävideointien toistaminen, jatkuvat perustelut videoinnin tärkeydestä sekä lupaus siitä, että sulhanen saa itselleen uuden auton. Arvaatte varmasti, että noilla kahdella ensimmäisellä toimenpiteellä ei ollut kovin merkittävää vaikutusta.

Nykyään tuo kaksilahkeinenkin jo myöntää, että videokuvauksella on merkittävä osuus hääpäivän muistojen tallettamisessa. Minä itse olen varsinainen perinteitä vaaliva hirmulisko, joten minun osaltani tällaisen kauniin muiston vaatiminen (ja haaliminen) ei ole lainkaan yllätys. Olemme kuitenkin sulhasen kanssa samaa mieltä siitä, että videokuvaus mahdollistaa monia sellaisia asioita, joita valokuvan avulla ei voida tallentaa. Valokuva kaappaa vihkimisestä muutamia yksittäisiä kyyneleitä, hymyjä ja jännittyneitä ilmeitä. Koen, että videokuvaus antaa meille aivan toisenlaisen mahdollisuuden palata hääpäivän muistoihin. Videotaltioinnin ansiosta voimme yhä uudestaan muistella, kuinka kovasti kädet tärisivät sormusta pujottaessa, tai kuinka kovaa harpoimmekaan kirkon käytävällä.

Kuva

Ennen kaikkea minusta on tärkeää, että videokuvauksen avulla voi tallettaa ne kauneimmat muistot ja sanat, jotka tuosta päivästä jää käteen. Hääpäivä menee varmasti hujauksessa ohi, eikä kaikkea voi ikuisesti muistaa. Videokuvauksen ansiosta muistoihin voi palata aina uudelleen. Minua itseäni harmittaisi suuresti, jos hääjuhlamme puheet tai muunlaiset tärkeät puheenvuorot pyyhkiytyisivät mielestäni. On kyse kuitenkin meidän juhlastamme – siitä juhlasta, jonka tunnelmaan on hyvä palata myös niinä aikoina, kun pilviverho varjostaa onnea. Kun taltioinnin on tehnyt ammattilainen jonkun päihtyneen sukulaismiehen sijaan, on niihin muistoihin varmasti mukavampi palata kerta toisensa jälkeen. Ammattilainen huolehtii siitä, että kuvausjälki on laadukasta ja ääniraita selkeä. Lapsenlapset saavat näin ollen katsella ihan oikeaa kuvaa sen sijaan, että löisivät vetoa siitä, minkä ikkunan ohi hääpari seuraavaksi vilahtaa.

13 kommenttia:

 1. <3 aamen! Aivan ehdottomasti paras postaus mikä videokuvauksen löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Videokuvauksesta... Jeesus, tätä luurilla kommentointia... -.-

   Poista
  2. Puhelimella kommentointi on kyllä aivan kauhistuttavaa puuhaa... Kiitos kauniista sanoistasi, ne lämmittivät kovasti mieltä. <3

   Poista
 2. Ehdottomasti Korpun kanssa samaa mieltä! Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että palveluntarjojia on tosi niukasti vähemmän kuin valokuvaajia. Että sitten joukosta löytäisi vielä sen hyvän tyypin jne. Tämä videokuvaus on meillä edelleen harkinnassa, mutta jos ei onnistu - emme löydä ketään sopivaa - niin sitten toivoisin, että meidän omalla videokameralla pikkuveljeni tai joku muu joka vähän edes hallitsee tekniikkaa voisi ottaa edes vihkimisen/puheet nauhalle. Ei todellakaan tule korvaamaan ammattilaista, mutta elävä kuva on kuitenkin jotain sellaista, mitä valokuvilla ei voi saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin! :) Ammattilaisen tekemä videokuvaus on ehdottomasti suositeltava, mikäli haluaa oikeasti upeaa jälkeä. On kuitenkin muistettava, että jokaisen hääparin budjetilla on rajansa, eikä kaikkeen vain yksinkertaisesti voi panostaa. Minäkin kuitenkin pidän tärkeänä sitä, että hääpäivän tärkeimpiä hetkiä on ikuistettu myös videokuvana - oli kuvaajana kuka tahansa.

   Poista
 3. Meillä valokuvaus ei alunperin ollut suunnitelmissa, mutta ihastelin Facebookissa ja Youtubessa upeita videoita. Ensin ajattelin, että ihan "turhaa" rahanmenoa, mutta morsiamilla kai on lupa muuttaa mielensä ; ) Siinä vaiheessa kun pukuun meni puolet vähemmän kuin budjetoitua ja saimme kasaan pihistyslistan, suostuttelin sulhon videokuvauksen kannalle. Hinnat ovat kovia, mutta raha edottomast sen arvoista. Vau! Minusta on mieletöntä, että saamme päivästä muistoksi upeiden kuvien lisäksi lyhyen sekä pitkän videon. : ) Suomessa tarjonta on tosi niukkaa, varsinkin jos vaatimukset ovat yhtään korkemmat. Kannattaa siis ehdottomasti katsoa aidan toiselle puolelle. Meidän mielettömän taitava valokuvaajamme saapuu Tallinnasta tallentamaan päiväämme : ) Meillä siis panostetaan rahallisesti eniten ruoan lisäksi valo- ja videokuvaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pihistyslista onkin mahdottoman hyvä idea! Meillä sillä ei kyllä enää tekisi mitään, kun budjetti on niin pahasti paisunut, mutta se on oikein hyvä vinkki tulevaisuuden morsiamia varten!

   Tuo kuvaajan hankkiminen Tallinnasta on hieman kaksipiippuinen juttu. Ymmärrän sen, että Tallinnan hintataso voi olla alhaisempi ja tarjontakin laajempi. Näin ollen pystyy vaikuttamaan paremmin siihen, millaista materiaalia tulee saamaan. Toisaalta taas tällä asialla on se synkempi puoli, josta on lähiaikoina kirjoiteltu blogeissa paljonkin. Tarkoitan tällä suomalaisten pienyrittäjien suosimista ja verotulojen saamista Suomeen. Myös kuluttajansuoja voi olla puutteellinen, mikäli palveluketjussa tulee ongelmia. Näistä seikoista huolimatta tiedän oikein hyvin sen, että ratkaisuja on tehtävä suuntaan jos toiseenkin - budjetissa ja suomalaisesta tarjonnasta riippuen. Itsekin olen tämän asian kanssa paininut viime aikoina melko runsaasti, kun edessä on useiden satojen eurojen arvoinen tilaus ulkomailta.

   Poista
  2. Nyt kommentti lähti hieman etuajassa. Tarkoitukseni oli vielä onnitella siitä, että olette löytäneet tyyliinne sopivan kuvaajan! Se on aika mahtava tunne. :)

   Poista
  3. Totta turiset kyllä! Mutta kaiken metsästyksen jälkeen totesimme, että laadullisesti Suomesta ei yksinkertaisesti löytynyt samantasoista videokuvaajaa, joten päädyimme tähän vaihtoehtoon. Hintataso ei edes ole alhaisempi kuin Suomessa, päin vastoin. Suomesta saisimme videokuvaajan jopa edullisempaan hintaan, mutta kenenkään löytämäni videokuvaajan materiaali ei yksinkertaisesti miellyttänyt. Mutta meitä on onneksi moneksi ja ymmärrän erittäin hyvin suomalaisia pienyrittäjiä suosivia - näin ulkosuomalaisena pitää vain todeta, että Suomen kokoisessa maassa tarjonta on monissa piireissä erittäin olematonta ja taso osittain sen mukaista.. : ) Verokeskusteluun sen syvemmin en nyt kuitenkaan lähde mukaan, siitä tulisi turhan pitkä juttu, hehe : D

   Poista
  4. Aika yllättävää, että hintataso Virossa on jopa kalliimpi kuin Suomessa. Kiinnitin tähän huomiota siksi, että esimerkiksi erikoistuvan lääkärin palkka jää Tallinnassa 750 euroon. Olisin siis kuvitellut, että videokuvaajilla ei olisi mahdollisuutta pitää korkeita hintoja.

   Tuo veroasia on kyllä sellainen, ettei siitä ehkä kannata hääblogeissa edes puhua. Asiat ovat niin monimutkaisia sekä siellä verotuksen puolella että häiden järjestämisessäkin. Tärkeintä tässäkin asiassa on se, että löysitte mieleisenne palveluntarjoajan - ja olette myös valmiita maksamaan sen mukaisen hinnan.

   Tuo on aivan totta, että Suomessa palveluntarjoajia on monilla aloilla todella vähän. Hääala on muutenkin vielä lapsenkengissä, joten kovin suuria ei ehkä voi odottaakaan. Onneksi täälläkin aletaan vähitellen havahtumaan siihen tosiasiaan, että hääsuunnitteluun kuuluu muutakin kuin ne halvimmat painetut servetit ja rullittain ostettavat kaitaliinat.

   Poista
 4. Tiedätkin jo mielipiteeni tästä upeasta ja analyyttisesta postauksesta, mutta sanottakoon vielä, että olen ollut itsekin alkuun yllättynyt palveluntarjoajien vähyydestä, mutta nyttemmin olen huomannut jotain, mikä mahdollisesti selittää vähyyttä.

  Suoritin kyselyn facebookissa ja kysyin mikä on ollut tärkein syy siihen, että et ole harkinnut videointia häihinne. Vastaukset:

  Liian kallista - 43 ääntä
  En vaan ole muistanut/tiennyt/tullut ajatelleeksi - 7 ääntä
  Tarjoajia on liian vähän - 4 ääntä
  En katsonut tarpeelliseksi, valokuvat riittää - 3 ääntä
  Mies ei suostu - 3 ääntä
  Mielikuva häiden videoinnin laadusta on heikko - 2 ääntä
  En halua, että minun the päivästä on muuta kuin muistot mielissä - 1 ääni
  Pk-seudulla on pk-lisä - 1 ääni

  Johtopäätös: Palveluntarjoajia on vähän, koska videointi usein sivuutetaan liian kalliina lisänä tai sitä ei edes koeta tarpeellisena. Voi olla, että myös mielikuva tasottomasta liikkuvaa kuvaa esittävästä mössöstä estää alaa kehittymästä eteenpäin. Tähän ovat saattaneet kontribuoida myös ne harrastelijat, jotka lähtevät myymään itseään niillä überkivoilla mutta äärimmäisen mauttomilla videoefekteillä, joita harrasteluvideoeditointiohjelmat ovat pullollaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä asiapitoisesta kommentista! Kyselyn tulos on mielenkiintoinen, mutta ei kyllä lainkaan yllättävä. Videokuvauksesta puhutaan vielä kohtalaisen vähän, eikä monikaan hääpari osaa huomioida sitä budjettilaskelmissaan. Ja sitten kun puhutaan heräteostoksista, tuppaa videokuvaus yleensä olemaan vähän turhan kallis sellaiseksi.

   Tuo viimeinen lausahduksesi oli loistava. :D Mikäli näin on päässyt käymään, toivotaan, että mielikuvat saadaan pian korjattua!

   Poista
  2. Sepä tässä taitaa ollakin, että hinta koetaan korkeaksi nimenomaan silloin, jos se ei ole siellä alkuperäisessä budjetissa. Monet kommentoivat juuri sitä, että eivät ehkä kuitenkaan pidä videointia varsinaisesti kalliina, mutta jälkibudjetoinnissa se menettää asemiaan muille investoinneille.

   Mielikuvien korjaaminen ottaa aikansa, mutta niiden korjaantumiseen saakka hiihdetään vähän umpihankeen. :)

   Poista