sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Karkit tiskiin!

Viime päivinä ajatukset ovat pitkästä aikaa suuntautuneet muihin asioihin kuin tuleviin häihin. Toki nekin ovat mielessä käyneet ajoittain, mutta tekemistä on ollut niin paljon, että kaikki keskeneräiset projektit ovat yhä edelleen samassa pisteessä. Ensi viikolla olisi tarkoitus saattaa useampikin projekti päätökseen - kutsukortit mukaan lukien.

Kuva

Eilen illalla alkoi pitkästä aikaa myös sokerihammasta kolottaa. Sen sijaan että olisin kipaissut paikallisten irtokarkkilaarien luokse, päädyin tietokoneen ääreen pohtimaan karkkibuffettia. hain sekä inspiraatiota että informaatiota. Näyttävän ja teemaan sopivan karkkibuffetin kokoaminen ei nimittäin ole aivan niin yksinkertaista kuin voisi olettaa.

Selailin siis lukuisia englannin- ja suomenkielisiä sivustoja, joissa käsiteltiin karkkibuffetin kasaamista. Yksiselitteisiä ohjeita ei tietenkään löydy mistään, mutta useita sivuja lukemalla sai selville aika hyviä linjauksia onnistuneen karkkibuffetin luomiseen. Jokainen tietysti itse kasaa buffetin toiveidensa ja ajatustensa mukaan, mutta ajattelin, että tätä keräämääni tietoutta olisi hyvä jakaa muillekin morsiamille.

Karkkibuffetin kokoaminen lähtee tietysti liikkeelle karkeista - tai vaihtoehtoisesti niiden esillepanoon tarvittavista astioista. Karkkien määrästä on niin vaihtelevia ohjeistuksia, ettei niitä kannata tänne edes kirjoitella. Amerikkalaiseen tyyliin näyttäisi kuuluvan erittäin runsaat karkkibuffetit, joissa makeisten määrä ei omasta mielestäni ole lähelläkään kohtuutta. Meidän karkkibuffettiimme tulee 100-150 grammaa karkkia jokaista vierasta kohti, enkä usko sen olevan lainkaan liian vähän.

Kuva

Karkkien valinnassa kannattaa huomioida häiden teema, värimaailma ja tarjoiluastiat. Lisäksi kannattaa huomioida, että karkkibuffetista löytyy jokaiselle jotain. Meidän karkkibuffettiimme on päätetty valita monipuolisesti karkkeja: kirpeitä, kovia, pehmeitä, suuria ja pieniä. Makumaailma pyritään kasaamaan mahdollisimman laajaksi ihmisten erilaiset mieltymykset huomioiden. Tärkeintä ei suinkaan ole se, että buffet kokonaisuudessaan miellyttää kaikkia, vaan että se tarjoaisi jokaiselle vieraalle jotain maistuvaa.

Karkkibuffetin visuaalisesta ilmeestä löytyy paljon kirjoituksia. Visuaalisesti kiinnostava karkkibuffet sisältää noin 8-10 erilaista karkkilaatua, joiden koko ja väri vaihtelee. Osa haluaa riemunkirjavan karkkibuffetin, mutta monilla hääpareilla karkkibuffet noudattelee tyylillisesti hääjuhlan teemavärejä - näin meilläkin. Tasapainoisen vaikutelman luomiseksi karkkien värit olisi syytä pitää noin kolmessa, joidenkin suositusten mukaan maksimissaan neljässä. Meillä nämä värit ovat valkoinen, vihreä ja harmaa. Syvyyttä buffettiin saa, kun valitsee buffettiin sävyltään hieman toisistaan poikkeavia karkkeja.

Meidän karkkibuffettimme sisältö alkaa vähitellen olla selvillä. Makumaailmaan kuuluu muun muassa salmiakkia, lakritsia, omenaa, toffeeta, piparminttua ja suklaata. Koostumukset vaihtelevat kovista imeskelykarkeista pehmeisiin vaahtokarkkeihin. Minun suosikkejani karkkibuffetissa ovat kirpeät omenaremmit sekä kirpeät salmiakkimakeiset, sulhanen pitää näiden kahden lisäksi eniten liitulakuista. Meidän buffetistamme löytyy siis sekä mietoja että happamia karkkeja. Lasten suosikiksi nousevat varmasti raidalliset tikkarit.

Kuva

Mielelläni kuulisin teidän ajatuksianne karkkibuffeteista. Onko karkkibuffet häissä jo vakiotavaraa? Millaisia karkkeja itse valitsette karkkibuffettiin ja millaisia karkkeja puolestaan haluatte ehdottomasti jättää pois? Mielenkiintoista olisi myös kuulla karkkibuffettiin uppoavia rahasummia. Meidän karkkibuffettimme ei nimittäin tule pysymään suunnitellussa budjetissa. Sekä astiat että herkut itsessään ovat verottaneet budjettia melko paljon enemmän kuin olimme alun perin suunnitelleet.

10 kommenttia:

 1. Meillekin tulee ehdottomasti karkkibuffet, ja sinne valikoidaan vain meidän omia suosikkikarkkeja. Eli varmasti paljon salmiakkia ja viinikumia, luultavasti myös noita liitulakuja. Meillä tää karkkibuffet vedetään varmaan rennolla otteella sen enempää värejä stressailematta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekään ei tule sellaisia karkkeja, joita emme itse söisi. Tosin nykyään näitä sokerihimotuksia, saati sitten oikeita repsahduksia, tulee sen verran harvoin, ettei oikeastaan osaa edes kaivata karkkia. Saa siis ainakin ihan rauhassa kikkailla väreillä, kun karkt eivät muuten kiinnosta. :D

   Poista
 2. Mielle tulee myös karkkibuffetti. Omia lemppareita mtuta myös suklaata kääeissä ja salmiakkia vaikka emme siitä itse pidekään, meille tulee kirjava pöytä, jossa on keltaisia teeman mukaisia yksityiskohtia mutta kaikki värit karkeissa sallittuja. Joitain kerkkeja jätin pois koska ne eivät olleet siistin näköisiä ja haluan karkkejen olevan myös houkuttelevan näköisiä. Karkkeja hain ikeasta ja cittarista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teille tulee varmasti pirtsakka karkkibuffet! Minäkin olen Ikeasta joskus yrittänyt sopivia karkkeja katsella, mutta siellä ei oikein ole meille sopivia.

   Poista
 3. Meillekin karkkibuffa tulee ehdottomasti olemaan. Itse karkkiastiat ja kauhat ovat jo olemassa sattumalta. Niitä kun on hamstraantunut tähän huusholliin elämän myötä. Karkeiksi tulee omia lemppareita, kuten vadelma- ja lakuveneitä, suklaata, Haribon persikkakarkkeja, vaahtokarkkeja ja ainakin remmejä. Jotta tuo värimaailma pysyisi harmoniassa, pyritään siihen, että esim. lakuveneet, jotka ovat poikkeuksellisia väritykseltään menevät valkoiseen astiaan, jossa kyljessä lukee selkeästi mitä sisältää.. Budjetti on meillä vielä himpun verran suunnitelu asteella eikä tarkkoja lukuja ole. Mutta tässäkin suhteessa on tuttu, jonka kautta suurin osa halutuista karkeista tulee ns. sisäänosto hinnoin. :)

  Kauniita inspiskuvia olet Maarit löytänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo valkoiset purkit ovatkin hyvä keino saada mukaan myös teemasta poikkeavia värejä! :)

   Poista
 4. Juhlasuunnittelija voin sanoa, että karkkibuffet on joka juhlien hitti, ja varsinkin häiden. Kesällä kannattaa jättää suklaat pois jos hellettä on luvassa. Nameja ei myös kannata kovin aikaisin laittaa kulhoihin, sillä jotkin karkit tuppaavat huoneenlämmön vaikutuksesta tiiivistyä yhdeksi klimpiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesähelteet kyllä varmasti aiheuttavat rutkasti ongelmia myös karkkibuffetin suunnittelussa! Tai lähinnä toteutuksessa... :D

   Poista
 5. Meille tulee myös karkkibuffet. Teinkin viikonloppuna ekat ostokset siihen, kun ostin 2,1kg sydämen mallisia vaahtokarkkeja :D Muut karkit on vielä vähän hakusessa, mutta lakupatukoita ja jotain salmiakkia tulee ehdottomasti! Yhtään astiaakaan minulla ei näihin vielä ole, mutta ajatuksen tasolla kuitenkin ;) Tuo Tanjan yo. vinkki olikin hyvä, ettei karkkeja kannata laittaa kulhoon liian aikaisin... Tosin haluaisin itse olla tarkistamassa ulkonäön, niin tuskin uskallan antaa kenellekään täyttölupaa juhlan aikana, vaan karkit käydään täyttämässä aamupäivällä. Eilen päätin, että buffetiin lisätään myös suolaiseksi herkuksi poppareita ja yhtä laatua sipsejä (ainakin illempana jos ei heti). Kävinkin kaupasta ostamassa sopivia pahvimukeja, mitä muokkaan mm. etiketeillä poppariastioiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaapissa karkkia jo yli viisi kiloa. :D Nuo suolaiset herkut olisivatkin todella hyvä lisä - varsinkin loppuillasta!

   Minä olen samanlainen tuossa asiassa, että minun täytyy itse saada tarkistaa karkkibuffetin (ja kaiken muunkin) ulkoasu ennen kuin voin rentoutua hääpäivän viettoon. :D

   Poista