maanantai 17. kesäkuuta 2013

Rahaa tulee - ja rahaa menee...

Kuva
Näin vapaapäivänä, ja vielä neiti kaksveen päiväuniaikaan, on aikaa julkaista muutama sananen liittyen... Yllätys, yllätys: jälleen kerran budjettiin. Olen aivan hukassa sen kanssa, sillä alkuperäiset suunnitelmat ovat hyvää vauhtia romuttumassa minun maanisen ajatuksenjuoksuni vuoksi.

Ja mitkä ovatkaan syyt tälle budjetin räjähdysmäiselle kasvulle ja käsistäriistäytymiselle? Voisin hieman valottaa teille meidän alustavia budjettilaskeskelmiamme. Tässä karkea esitys ilman yksityiskohtaista erittelyä kustannusten muodostumisesta:
Morsian (pukeutuminen, kaunistautuminen, sormus jne.)  1150 €
Sulhanen (pukeutuminen, parturi, vihkisormusta mies ei halua) 260 €
Kirkko & juhlatila (luultavasti tulee vielä kilometrikorvaukset papille) 680 €
Askartelutarvikkeet & koristelu (sis. kutsut ynnä muu tulostettava, paperikosistelut, pöytäliinat ynnä muut, mahdollinen photo booth, vieraskirjajärjestelyt jne.) 1085 €
Kukat 250 €
Ruoka & juoma (noutopöytä, iltapala, kakku, karkkibuffet, alkoholit sekä alkoholittomat juomat) 4500 €
Valokuvaus (kuvaus oli alunperin tarkoitus hoitaa yhden sukulaisen kautta) 500 €
Musiikki (dj-palvelut/muu esiintyminen) 900 €

Listasta puuttuu vielä muutamia yksittäisiä menoja, kuten hääyöhön varatut sataset sekä viinilaseihin varattu summa. Yhteensä tästä tulisi siis noin 10 000 euroa - siis mikäli pysyisin budjetissa. Nyt kun häihin on vielä yli kymmenen kuukautta aikaa ja suunnitelmilla aikaa muuttua noin kahteensataan kertaan, on ilmaantunut jo monta mutkaa.

Kuva


Ensinnäkin päätin, etten halua tätä tuttua kuvaamaan hääjuhlaamme. Yksi syy on se, että koen poseeraamisen vieraalle ihmiselle helpommaksi, samoin vaatimusten ja toiveiden esittämisen kuvien osalta. Haluan myös, että vieraat voivat nauttia päivästään ilman jatkuvia velvollisuuksia. Tämä kyseinen kuvaaja-sukulainen olisi siis vieraslistalla muutenkin, vaikka kuvausvelvoitetta ei olisikaan. Ongelmaksi tuleekin dokumentaarisen kuvauksen hinta. Olen saanut harrastelijakuvaajalta tarjouksen, joka alittaisi suunnittelemamme budjetin. Olen kuitenkin jäänyt miettimään kuvien laatua. Tulenko oikeasti olemaan tyytyväinen niihin otoksiin? Olen myös saanut tarjouksen ammattilaiskuvaajalta, joka ikuistasi noin kymmenen tuntia hintaan 1000 euroa. Se tarkottaisi sitä, että kuvausbudjettimme kaksinkertaistuisi... Tuhat euroa on kuitenkin jokseenkin vähän ammattilaiskuvaajan työstä, sillä kovin saamamme tarjous noin kahdeksan tunnin kuvauksesta kiirii kahteentuhanteen euroon.

Kuva

Toinen budjettia paisuttava tekijä on hääjuhlan musiikki. Olemme ajatelleet bändin sijaan haluavamme dj:n soittamaan koko illaksi. Olemme kyselleet useita tarjouksia ja saaneetkin sellaisia, jotka sopivat budjettiimme. Nyt olen kuitenkin alkanut haaveilemaan myös tilan valaistuksesta. Ja mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Tarjousten perusteella melkein tuhatta euroa lisää. Tämä ajatus on nyt niin vahvasti pinttynyt mieleeni, etten tiedä mitä teen. Onneksi aikaa on vielä yli kymmenen kuukautta. Kesän aikana luultavasti ehdin kilpailuttaa kaikki mahdolliset palveluntarjoajat.

Itku meinaa päästä, kun miettii mistä lähtee pihistämään - ja mihin puolestaan panostaa. Pienistä menoeristä kasvaa yllättävän suuria summia. Sen huomaa muun muassa askartelutarvikkeisiin ja koristeluun kuluvaa summaa. Siitä summasta saa kyllä osan takaisin, kun tarvikkeita häiden jälkeen myy, mutta tässä vaiheessa se ei lohduta. Taidankin laittaa jokaviikkoisen Loton vetämään, jos vaikka hääbudjettiin tulisi jokin miellyttävä lisä sitä kautta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti