perjantai 31. toukokuuta 2013

Toimittajan toimia.


Kuva

Kuva
Vietän pienimuotoista (tosin ei näemmä kovin hyvin luonnistuvaa) radiohiljaisuutta täällä saaressa. Saavuimme eilisamuna mökille, eikä minun ollut tarkoitus kirjoittaa ollenkaan blogia mökkielämän aikana. Tehtäväni oli nauttia, ottaa rennosti ja puuhailla jotain pientä ja mukavaa. Kuitenkin olen jo toistamiseen ajautunut kannettavan ääreen tyttären nauttiessa päiväunistaan. Vaikka kykenen myös irtautumaan hääsuunnittelusta, nautin siitä tällä hetkellä niin paljon, että päätin antaa nämä lipsahdukset itselleni anteeksi.

Eilen en tosin edes ajatellut kirjoittavani tänne mitään. Kannettavalla viettämäni aika kului täysin häälehden suunnittelussa ja pääpiirteiden hahmottelussa. Luitte aivan oikein, häälehden. Häälehti jakaa mielipiteitä sekä morsianten itsensä että vieraiden kesken. Niistä on ollut valtavasti kirjoituksia blogeissa vuosien varrella. Ensin minulle ei tullut mielenkään, että jaksaisin alkaa suunnittelemaan, saati todella toteuttamaan lehteä häitämme varten. Ajattelin ensin, että pöytiin tulisi vain ohjelmalehtiset, menu-kortit sekä jonkinlainen tarina meistä samalla tavalla typografialla leikitellen kuin tulevissa kutsuissamme. Näitä miettiessäni kuitenkin tajusin, että siinä on jo aika paljon paperia ripoteltuna pitkin pöytää. Ja koska haluan ehdottomasti hyödyntää typografiaa kutsukorteissamme, alkoi ajatus häälehdestä tuntua pikku hiljaa kiinnostavammalta.

Mitä häälehteen sitten tulee? Meidän häälehtemme tulee olemaan kokoa A5 ja yhteensä siihen tulee sivuja 12. Kansilehtisen, sisällysluettelon ja pääkirjoituksen jälkeen täytettäviä sivuja onkin enää kahdeksan. Keskustelupalstoja selanneena ja blogeja kahlanneena olen huomannut, että varsin usein häälehti sisältää morsiusparin ja mahdollisesti myös vieraiden esittelyn. Vaikka ensin ajattelin liittää mukaan meidän tarinamme, totesin jutun melko turhaksi, sillä suuresta vierasmäärästä huolimatta tarinamme tunnetaan kyllä oikein hyvin. Ja vaikka sukulaisia on tulossa paljon, ovat kaikki meille kummallekin tuttuja, joten emme tarvitse myöskään hääparin esittelyä. Mitä ihmettä me siis lehteen laitamme?

Sisällysluettelon ja pääkirjoituksen jälkeen laitamme omaan tyylimme muokatun juhlaohjesäännön. Monet ovat sitä mieltä, että juhlaohjesääntö on jo varsin kulunut tekele. Me päätimme kuitenkin muokata siitä omanlaisemme lisäämällä henkilökohtaisia yksityiskohtia sekä jättämällä pois sellaisia kohtia, jotka sopivat ennemminkin kutsuun kuin vasta juhlissa ojennettavaan ohjeistukseen. Me itse emme ole juhlaohjesääntöön vielä yksissäkään häissä törmänneet, joten salaa toivon, että se ei olisi ihan kaikille juhlijoille tuttu. Onneksi sitä on kuitenkin muuteltu meille sopivaksi. Tein alustavan mallin tästä eilen, mutta varmasti tulevien kuukausien aikana tekstin sisältö muuttuu jossain määrin. Tähän kuitenkin menee A5-kokoisessa lehdessä kaksi sivua.

Kuva
Kuva
Keskiaukeamalle tulevat häiden ohjelma sekä menu. Näistä kumpaakaan en ole vielä lähtenyt työstämään, sillä ohjelma ei ole se tämän hetken olennaisin juttu (ja tämä häälehtihän siis on, heh) ja pitopalvelua emme ole vielä vahvistaneet. Vaikka alkuun pelkäsin kovasti, että pitopalvelut eivät lähettäisi tarjouksia, osoittautui tämä pelko turhaksi. Lähetimme yhteensä viisitoista tarjouspyyntöä, joista kymmeneen olemme jo saaneet vastauksena menu-ehdotelman ja hinnaston. Yksi on muutama päivä sitten ilmoittanut, että tarjous tulee mitä pikimmiten, mutta heillä on tällä hetkellä menossa yksi vuoden kiireisimmistä viikoista. Vain neljä pitopalvelua on jättänyt tähän mennessä vastaamatta.

Mitä muuta sisältöä häälehteen laittaisi? Laitamme mahdollisesti jutun otsikolla "30 syytä valita Sipoo hääpaikaksi", johon koostamme henkilökohtaista historiaamme Sipooseen liittyvillä yksityiskohdilla. Harva häävieraistamme uskookaan, kuinka vahvasti Sipoo liittyy yhteiseen historiaamme. Tämän jutun kanssa samalle sivulle ajattelimme laittaa kuvat juhlapaikastamme sekä vihkikirkosta, ja kirjoittaa lyhyet tekstipätkät niistä.

Näiden jälkeen jää muutama sivu vielä täyttämättä. Ideoita on paljon, mutta kaikki vaativat vielä runsaasti hiomista toimiakseen todellisuudessa. Varmaa on, että pääkirjoituksen kanssa samalle sivulle tulee "toimituspalsta", johon tulevat häidemme toteutukseen vaikuttaneet osapuolet: pitopalvelu, kuvaaja ynnä muut. Lehden takakanteen tulee hääbingo omin variaatioin. Mitään lasten suusta -juttuja emme halua - ellei oma tyttäremme yhtäkkiä päätä laukaista jotain kuolematonta rakkauteen tai häihin liittyen. Myöskään sarjakuvia ei meidän lehteen tule, ellei ikisuosikkimme Fingerpori ilahduta hääaiheisillä stripeillä.

Tämän valtavan pitkän päiväunijulkaisun lopuksi kysynkin teiltä, hyvät lukijat, tuleeko teille häälehteä? Jos tulee, millaista sisältöä haluatte siihen? Entä tuleeko lehdestänne ennemminkin sanomalehti kuin aikakauslehti? Valmistatteko lehtenne kokonaan itse vai auttaako teitä alan ammattilainen? Olen enemmän kuin kiinnostunut kuulemaan juuri teidän valinnoistanne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti