maanantai 26. toukokuuta 2014

Juomien menekki


Blogin kirjoitustahti näyttää ainakin hetkellisesti hiipuneen. Osittain tähän on syynä se, että tietokone ja kamera ovat jälleen kerran tukkanuottasilla. Lisäksi tämä polttavan kuuma helle ajoi meidän pienen perheemme viettämään pitkää viikonloppua mökin rauhassa, jossa ei tullut mieleenkään avata tietokonetta. Hääsuunnittelun pyörteissä tällainen ratkaisu ei olisi minulta onnistunut, joten täytyy myöntää, että pienestä luopumisen tuskasta kärsineenä tämä nykyinen tilanne tuntuu kaikesta huolimatta aika mukavalta. Rauhallinen rouvaelämä vastaan kiireentäyteinen hääsuunnitteluelämä, 1-0.

Koska tietokoneen ja kameran välinen viestintä ei syystä tai toisesta tällä hetkellä luonnistu, ajattelin yksityiskohtien sijaan kertoa juomien menekistä. Tämä on kuitenkin aihe, joka kiinnostaa kaikkia häitään suunnittelevia. Sopivan juomamäärän miettiminen tuotti meillekin hankaluuksia, sillä kutsuimme hieman yli sata vierasta ja ostimme juomat tietämättä lopullista vieraiden määrää. Emme osanneet kuin aavistella, kuinka moni vieraista olisi kuski, kuinka moni muista syistä selvinpäin ja kuinka moni kauhoisi juomaa kaksin käsin. Päätimme siis ottaa tässäkin asiassa ottaa varman päälle.

Ja tältä näytti menekki, kun paikalla oli lopulta kuutisenkymmentä vierasta:
A. Le Coq -olut 5,2 % - 6 laatikkoa --- 3 laatikkoa jäi.
Sandels-olut 4,7 % - 4 laatikkoa --- 3 laatikkoa jäi.
Koff Long Drink Lime 5,5 % - 2 laatikkoa --- Kaksi tölkkiä jäi.
Golden Cap Strawberry & Lime 4,7 % - 1 laatikko --- 2/3 laatikko jäi.
Fizz Dry Apple 4,7 % - 1 laatikko --- ½ laatikko jäi.
Torres Sangre De Toro -punaviini 75 cl - 24 pulloa --- 12 pulloa jäi.
Torres Viña Sol -valkoviini 75 cl - 24 pulloa --- 10 pulloa jäi.
Savoy Demi Sec 75 cl - 24 pulloa --- 3 pulloa jäi.
Larsen VSOP 100 cl - 3 pulloa --- 1,5 pulloa jäi.
L&P Lakkalikööri 50 cl - 5 pulloa --- 3 pulloa jäi.


Lisäksi boolitarvikkeista jäljelle jäi noin puolet, eli kahta erilaista boolia kului yhteensä noin 20 litraa. Sikaribaarissa oli tarjolla yhteensä kaksi litraa erilaisia viskejä, joista jäi jäljelle vain pieni tilkka suunkostukkeeksi krapulaiselle siivoustiimille. 

Olimme panostaneet myös alkoholittomaan juomatarjoiluun - jopa enemmän kuin olisi tarvinnut. Alkoholittomien menekkiä leikkasi huomattavasti suurten lapsilaumojen poisjäänti sekä viimeisten päivien aikana ilmoitetut peruutukset. Alaikäisiä oli juhlassa lopulta kuusi oletetun kahdenkymmenen sijaan. Aikuisilla kuitenkin taisi olla miellyttävämpi ilta, kun saivat hetkellisesti rentoutua ilman perheen pikkuväkeä.


Ostimme noin sadalla eurolla kivennäisvesiä, joiden tarkkaa määrää emme laskeneet. Tästä määrästä jäi jäljelle noin puolet, mutta voitte kuvitella, että näiden helteiden aikana siitäkin ylijäämästä on sujuvasti päästy eroon. Alkoholittomia booleja (herkullista limesimaa sekä jääteetä, josta raparperi jäi lopulta uupumaan) meni yhteensä hieman alle kymmenen litraa varatuista 24 litrasta. Pillimehuja olimme ostaneet kahta eri makua yhteensä 20 tölkkiä, näistä jäi jäljelle alle puolet. Erityisesti lasten vähäinen määrä näkyi limonadin kulutuksessa, sillä Angry Birds- tölkkejä oli ostettu kolme lavaa, joista vain kului yhteensä vain 12 tölkkiä.

Olimme huomioineet myös aikuiset näiden alkoholittomien juomien hankinnassa. Ostimme alkoholittomiksi alkumaljoiksi Alkosta herkullisen periskkaista Bella Ella Peach -kuohuviiniä, jolla hintaa oli hieman yli viisi euroa pulloa kohti. Tätä ostimme yhteensä seitsemän pulloa, joista jäljelle jäi neljä. Lisäksi ostimme kolme alkoholitonta punaviiniä ja kolme alkoholitonta valkoviiniä. Punaviiniä kului tässäkin tapauksessa hieman vähemmän, sillä jäljelle jäi kaksi pulloa, kun alkoholitonta jäi jäljelle vain yksi pullo.


Juomia oli siis hankittu reilusti enemmän kuin lopullista menekkiä oli, mutta se oli tarkoituksemmekin. Juomien ylijäämä osoittaa sen, että niitä olisi ollut sopivasti, mikäli vierasmäärä olisi kuudenkymmenen sijaan ollut liki kolminumeroista. Onneksi juomille löytyy paikkansa mökkiviikonloppujen viilentäjinä sekä kesäjuhlien tunnelmannostattajina.

Kaikkien kuvien oikeudet kuuluvat valokuvaaja Denis Heimoselle, ethän kopioi luvatta.

12 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvää luettavaa, sillä oletettu vierasmäärä on suurinpiirtein sama. Äkkiseltään kuitenkin tuosta päättelin, että ei teillä ole vieraat ihan hirveitä juomareita ollut. Pelkään, että meillä tulee viinit loppumaan kesken, sillä niitä on varattuna aika vähän, mutta muuten nuo juomamäärät kuulostivat sellaisilta, että eiköhän me pärjätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tosiaan oli vierasmäärässä aika paljon hajontaa: yksi pöytäporukka, johon alkoholia upposi erittäin runsaasti, ja vastaavasti pari ryhmää, joissa alkoholia nautittiin todella vähän. Moni olikin sitten näiden kahden välimaastossa. :) Mielestäni tärkeintä ei ole se, että jokaista juomavaihtoehtoa jää yli. On kuitenkin tärkeää, että on useampia vaihtoehtoja, jotta jokaiselle löytyy jokin mieleinen juotava.

   Poista
 2. Juomien määrän arviointi oli kyllä pirun vaikeaa ja meilläkin juotavaa jäi aika paljon yli. Kuskeja olikin useampi ja helteen sattuessa punaviini jäi (ymmärrettävästi) käsiin. Mielestäni mieluummin liikaa kuin liian vähän, koska juomien loppuminen kesken olisi ollut ikävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Arviointi olo kyllä vaikeaa, mutta oli hauska huomata, kuinka oikeilla jäljillä lopulta oltiin. Kutsutuista kuitenkin vain noin kuusikymmentä prosenttia pääsi paikalle. Eikä juomien kulutus häiden jälkeen kyllä tuota ongelmia. :)

   Poista
 3. Hei tämä oli hyvä postaus! Pitääpä itsekin kirjoittaa myöhemmin aiheesta, ehkä näistä asioista on muille vielä apua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on! :) Mitä enemmän näitä kirjoituksia on, sitä helpompi lukijoiden on hahmottaa sopivaa juomamäärää.

   Poista
 4. Kiitos tästä! On paljon apua suunnitteluun :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että kirjoituksista on apua! :) Se onkin yksi suurimmista iloista tässä blogimaailmassa - niin kirjoittajan kuin lukijankin näkökulmasta. :)

   Poista
 5. http://fi.cision.com/Tietopankki/Top-10--blogit/Top-blogit-Suomessa1/

  Onnittelut ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sainkin eilen aiheesta sähköpostia, mutta että tuollainen sijoitus! Huh. :D Kiitos!

   Poista
 6. Tämä vahvistaa sen että meillä on varmasti juomia riittävästi omia häitä varten :)

  VastaaPoista